Een libertair perspectief op digitale identiteiten,
CO2 budgetten en CBDC’s

De aanleiding voor dit artikel is het recente pleidooi van Barbara Baarsma (econoom van de Rabobank) voor een persoonlijk CO2-budget, waardoor de hoeveelheid CO2  die consumenten voortaan nog maar mogen uitstoten, is gemaximeerd door monitoring van hun aankoopgedrag. Vooropgesteld: het libertarisme laat zich niet specifiek uit over klimaatproblemen of over “klimaatalarmisme” of “klimaatontkenning’’. Maar het libertarisme heeft wel zeer veel twijfels bij het probleemoplossend vermogen van de overheid. En zeer veel vertrouwen in individuen, inwoners, bedrijven en technologische ontwikkelingen, als die met rust worden gelaten. Een overheid biedt sowieso nooit de oplossing. Banken bieden ook niet de oplossing, want zij zijn op vele vlakken een uitvoerend orgaan van de overheid.
Het proefballonnetje van Baarsma staat echter niet op zichzelf. In het verlengde van het CO2 budget zien we de wens om een vergaande digitale surveillancestaat in te voeren. Met als eindresultaat een Sociale Kredietscore (Social Credit Score). Financieel terrorisme door overheden (uitgevoerd door gecentraliseerde banken) ligt op de loer en vindt nu al plaats. Dit betreft geen complottheorie, want zoals Arno Wellens liet zien in aflevering 65 van ‘V for Valentine’, staat de wens om digitale identiteiten uit te geven allemaal in openbare Kamerbrieven. Met een simpele zoekopdracht op internet kun je die gewoon inzien; door op de voetnoten te klikken kom je terecht bij de bron. Dit artikel gaat in het verlengde van het CO2 budget over de digitale identiteit, al bestaande voorbeelden in de praktijk (Canada, China), Central Bank Digital Currencies (CBDC’s), en manieren om jezelf los te rukken van die surveillancestaat.  

Libertair perspectief op CO2 budget
Van economen zoals Baarsma, die al hun hele studerende en werkzame leven een centralistische (Keynesiaanse) kijk op de economie krijgen gedoceerd of zelf doceren, en om baantjes te krijgen een economisch stelsel moeten aanhangen waar de overheid een grote rol heeft in de economie, kunnen we dit soort ideeën verwachten.
Overigens zou een CO2 budget voor klanten van de Rabobank in een vrije geld/bankenmarkt geen enkel probleem zijn. Als klanten van een bank inzicht willen in hoe hun koopgedrag bijdraagt aan CO2 uitstoot, zou dat natuurlijk moeten kunnen, maar dat zou geen wettelijke plicht moeten zijn. Als bestaande banken allemaal zo’n monitor zouden willen invoeren, zou het ook nog geen probleem hoeven zijn, zo lang het maar mogelijk is om een bank op te richten zie zulke monitoring niet uitvoert. Maar het probleem is juist dat het door overheidsbemoeienis zeer lastig is om een eigen bank te starten. Overstappen is trouwens nu ook al een hels karwei. Een paar banken aan de leiband van de overheid zijn natuurlijk ook makkelijker te manipuleren en te controleren dan een vrije financiële sector, zeker als klanten niet makkelijk kunnen overstappen.
Wil je een eigen bank beginnen dan heb je een bankvergunning nodig van de De Nederlandsche Bank (DNB). Paul Buitink en Richard van der Linde probeerden in 2015 een depositobank op te richten. Ze wilden de ‘saaiste bank van Nederland’ oprichten. Bij een depositobank lopen de klanten geen risico: de spaargelden worden gestald bij de centrale bank en de bank leent geen geld uit. Ze handelt alleen het betalingsverkeer af en de klanten betalen daar een vergoeding voor. Na de financiële crisis van 2008 was er behoefte aan zo’n type bank. Tot nu toe hebben Buitink en Van der Linde geen vergunning van toezichthouder DNB en het ministerie van Financiën gekregen, ook al stemde de Tweede Kamer vóór de mogelijkheid om zo’n bank te beginnen. Om een bank te beginnen moet je dus een heel apparaat inrichten om geld uit te lenen, risico’s te beheersen en in te schatten. Tegenwoordig moet je ook een heel controleapparaat inrichten om je klanten te controleren/bespioneren (‘Know Your Customer’en anti-witwasmaatregelen). Voor de gemiddelde initiatiefnemer bijna een onmogelijke opgave.

Afbeelding: Augustin Carstens (directeur Bank of International Settlements, de centrale bank van de centrale banken en groot voorstander van CDBC’s)

Digitale identiteiten
Om makkelijk je CO2 budget te controleren moeten al je financiële gegevens en aankoopgedrag wel op één centrale (digitale) locatie staan. Ook ‘handig’ als er één (digitale) munteenheid aan de centrale app van je digitale identiteit hangt. Die munt zou dan de Central Bank Digital Currency (CBDC) moeten worden.
De afbeelding hieronder komt uit de community paper van het World Economic Forum (WEF): ‘Reimagining Digital Identity: A Strategic Imperative’. Dit geeft een overzicht wat het WEF en ook de Nederlandse overheid wil (het is in de kamerbrief opgenomen). Zorgwekkend dat het Nederlandse kabinet hele pagina’s van het WEF overneemt in haar ‘eigen’ visie. Let ook op het kopje ‘Social platforms’: anonimiteit op sociale media zit er niet meer in. Zeg je dus iets dat de overheid niet zint, dan weten ze je via die digitale identiteit direct te vinden. Een realistisch scenario is dat onder het kopje ‘Social Platforms’ jouw digitale identiteit rood kleurt, waardoor er bijvoorbeeld rechten onder het kopje ‘Travel and mobility’ van jou worden weggenomen. China is hier al verder mee. Je logt als het ware in met die digitale identiteit voordat je het internet op mag.

Afbeelding: Uit ‘Reimagining Digital Identity: A Strategic Imperative’, WEF, overgenomen in de Kamervbrief ‘Digitale Identiteit’

Central Bank Digitital Currencies (CBDC)
Een CBDC is een door de centrale banken uitgebrachte munteenheid die consumenten kunnen gebruiken. Nu loopt de geldcreatie nog via commerciële banken. Een CBDC is volledig traceerbaar. Met één digitale identiteit log je als consument in op al je apparaten (mobiel, telefoon en computer). Je hebt dus niet meer allemaal verschillende accounts nodig. Die CBDC is dan direct gekoppeld aan jouw digitale identiteit. Volgens overheden en centrale instanties is dat wenselijk omdat mensen nu wel op een site komen en een product in het winkelmandje slepen, maar veel mensen het product uiteindelijk toch niet kopen omdat het huidige inlogproces in de weg staat van de impulsaankoop. Verkoopsites zoals Amazon en Bol lopen hierdoor naar schatting zo’n 4 miljard euro mis. Dit lijkt op een drogreden/doelredenatie om maar naar een centrale digitale identiteit toe te werken.
Gedrag kan op nog meer manieren gestuurd worden. Als je te veel uitgeeft aan het ‘verkeerde’ product, dan kun je een boete verwachten of krijg je minder rente. Geef je te weinig uit en ‘stimuleer’ je de economie te weinig volgens de centrale bank, dan vervalt je digitale tegoed omdat er een houdbaarheidsdatum op zit. Net als nu bij geld op je rekening bij commerciële banken, is ook bij CBDC’s dat geld namelijk niet onvoorwaardelijk van jou. Je lidmaatschap van de LP betalen zou dan ook wel eens heel lastig kunnen worden.

Libertair perspectief op digitale identiteiten en CBDC’s
Gedragssturing door accijnzen, belastingen en boetes passen al niet in een libertaire samenleving, maar je wordt op voorhand in ieder geval niet uitgesloten van het betaalverkeer. En is voor iedereen gelijk. Met een CBDC gekoppeld aan een digitale identiteit kun je wel zeer gemakkelijk worden uitgesloten van het betaalverkeer. Met CBDC’s en één digitale identiteit is er maatwerk voor uitsluiting, dwang en drang mogelijk. Een voorproefje hebben we al gehad met de COVID vaccinaties en de QR-code app die zegt of je wel of niet ergens naar binnen mag.
Een libertair perspectief op CBDC’s is dan ook om de geldmarkt vrij te laten. Wil je een door de Staat/centrale bank uitgegeven munteenheid gebruiken dan kan dat, maar zou nooit opgelegd mogen worden. Bij een vrije geldmarkt horen ook vrije financiële dienstverleners zoals banken. Een door de Staat gecontroleerde en overgereguleerde financiële sector maakt financieel terrorisme door de overheid op eigen burgers makkelijker. Canada en China zijn daar een goed voorbeeld van (zie onder kopje ‘Voorbeelden uit de praktijk’).
Standpunt van de LP met betrekking tot één digitale identiteit is dat:
‘(online) privacy een fundamenteel mensenrecht is. In een samenleving waarin we steeds meer online met elkaar delen staat dit recht meer dan ooit onder druk. Daarom maakt de LP zich sterk voor digitale vrijheid en het behoud van privacy. De LP wil voorkomen dat overheden en bedrijven inbreuk maken op onlinevrijheden. Dit doet de LP onder meer door te pleiten online vrijheid, digitale privacy  en de opensource-community actief te betrekken bij voorlichting.’
Ook zonder (digitaal) identiteitsdocument ben je een soeverein mens.

Voorbeelden van gedragsmanipulatie via CBDC’s uit de praktijk
China
Rond de Olympische Winterspelen van 2022 in China is een grootschalige CBDC-pilot uitgerold. De oorlog tegen contante betalingen is tegelijkertijd nog eens opgevoerd, en betaalalternatieven worden kapot gereguleerd. Zo verbiedt China betalingen via zeer populaire apps zoals WeChat. De Chinese overheid maakt die bedrijven kapot door directeuren gevangen te zetten en (betaal)diensten die zij aanbieden te verbieden. Vergelijkbaar met de VS, waar een digitale munt van Facebook (Libra) zeer actief werd tegengewerkt door de overheid.
De Chinese overheid ziet technologiebedrijven als instrumenten om de macht van de Staat uit te breiden. In de EU lijkt dit niet heel anders. Een CBDC gekoppeld aan één digitale identiteit biedt verdere mogelijkheden om aan social engineering te doen en een Social Credit Score in te voeren. Door bijvoorbeeld gezichtsherkenningscamera’s op straat kan door rood licht lopen er al voor kan zorgen dat je geen kaartje voor de trein meer mag kopen; of een gemiste verplichte covid test kan ervoor kan zorgen dat je geen hypotheek meer krijgt. Ook in ‘slordige’ kleding over straat lopen wordt in China als ongehoorzaam gezien. Ook dit vangt het gezichtsherkenningssysteem op. Dit alles maakt het Social Credit System mogelijk.
Op de afbeelding hieronder is te zien hoe het in de praktijk werkt. Het is een puntensysteem voor gedrag en ‘vertrouwen’ in de overheid. Wat begon als een applicatie om snellere en betere zakelijke beslissingen te maken, is uitgegroeid tot een alziend oog, waar ‘goed gedrag’ wordt beloon en ‘slecht gedrag’ wordt bestraft. En dat allemaal opgelegd door de Chinese Staat. Zelfs valsspelen in videogames zorgt al voor een puntenstraf.

Afbeelding: Infographic van de Chinese Social Credit Score.
Bron: https://nhglobalpartners.com/china-social-credit-system-explained/

In de EU en Nederland lijken we ook deze kant op te gaan. De wens van de Nederlandse overheid om één digitale identiteit te creëren, met een verplichte bankrekening bij de centrale bank waar ‘jouw’ CBDC op staat, sluit aan bij de gereedschappen die nodig zijn om een Social Credit Score in te voeren. We zagen bij de digitale identiteit dat het Nederlandse kabinet klakkeloos hele ideeën van het WEF overneemt. Ook het WEF is bezig met kredietscores. Nog niet officieel Sociaal Krediet, maar ook de Chinese variant van de Social Credit Score begon goedwillend met dat het kan helpen om betere zakelijke beslissingen te maken. Het WEF gebruikt als reden dat een Kredietscore de financiële inclusiviteit bevorderd (zie: https://www.weforum.org/agenda/2021/01/this-new-approach-to-credit-scoring-is-accelerating-financial-inclusion/ ).

Canada
In Canada wordt op dit moment financieel terrorisme door de overheid toegepast op vreedzame demonstrerende truckers. CBDC-rekeningen maken dit soort terrorisme nog gemakkelijker, want de tussenpersoon (de commerciële bank) wordt ertussen uitgehaald. De overheid (lees: centrale bank is een verlengstuk van de overheid) kan direct financiële straffen opleggen met een CBDC. Met één digitale identiteit is het voor de Staat ook makkelijker te achterhalen welke CBDC-rekening ze moeten straffen.
In Nederland is het wachten op het moment waar de grootste financier van de agrarische sector, de Rabobank van Baarsma nota bene, financieel terrorisme gaat toepassen op haar eigen klanten. Die niet zomaar kunnen overstappen. De Rabobank heeft immers recent al excuses gemaakt voor het feit dat ze die boeren hebben geholpen als klant.

Er zijn alternatieven!
Met betrekking tot financiën, kun je zoveel mogelijk gebruik maken van geld dat niet door een overheid/centrale bank wordt uitgegeven. Hierdoor hebben politieke maatregelen geen directe invloed op jouw geld. Met digital currencies (zoals Bitcoin en Monero) kun je je financiën in eigen beheer nemen en het zelf opslaan. Het voordeel is dat je zeer makkelijk transacties kan doen en het zeer goedkoop tot bijna gratis over de hele wereld te versturen is. Dit kan wel eens noodzakelijk voor boeren, nu de grootste financier van de agrarische sector, de Rabobank, politiek begint te drijven en wellicht financieel terrorisme gaat toepassen op de boeren.
Met betrekking tot digitale vrijheid zijn er ook een aantal alternatieven. Je kunt het internet opgaan met anonieme en decentraal geregelde TOR verbindingen. Of zet samen een Mesh netwerk op (een vermaasd netwerk waarin elke node verbonden is met elke andere node binnen dat netwerk). Neem in ieder geval digitale zelfverdediging serieus. Verder kun je gebruik maken van privacy vriendelijke browsers (zoals Brave), zoekmachines (zoals DuckDuckGo) en emailvoorzieningen (zoals ProtonMail).
Verder kun je gewoon zoveel mogelijk met cash blijven doen. Accepteert iemand dat niet, dan ga je gewoon ergens anders heen. Als genoeg mensen dat blijven doen dan blijft cash bestaan. Of ga zaken niet altijd digitaal regelen, als dat mogelijk is.
Daarnaast zijn parallelle samenlevingen en agorisme een effectieve manier om je los te rukken. Hebben die parallelle samenlevingen genoeg massa, dan kun je al je noodzakelijke diensten en producten in die parallelle samenleving verkrijgen.
De LP wil ieder individu de ruimte en vrijheid geven om met oplossingen te komen. En eenieder is vrij om zijn of haar eigen leven in te richten. CO2 budgetten, verplicht gebruik van CBDC, digitale identiteiten en een Social Credit Score passen niet in een libertaire samenleving. En niemand zou verplicht moeten worden tot het verkrijgen van een digitale identiteit. Ook zonder een door de Staat uitgegeven identiteit ben je een soeverein mens.

Voetnoten:

V for Valentine aflevering over digitale identiteit (vanaf minuut 33 over digitale identiteit):
https://www.youtube.com/watch?v=xWcWR5pOvrQ&t=10s

Depositobank:
https://www.ftm.nl/tag/depositobank

Gezichtsherkenning China:
https://www.cnet.com/news/politics/in-china-facial-recognition-public-shaming-and-control-go-hand-in-hand/

CBDC in China:
https://thecbdcinsider.com/2021/08/06/china-ramps-up-cbdc-pilot-plans-ahead-of-2022-winter-olympics/

Social Credit Score in China:
https://nhglobalpartners.com/china-social-credit-system-explained/

Aanrader: Kamerbrief digitale identiteit:
https://open.overheid.nl/repository/ronl-b7127762-a2f0-4220-af66-ceb93e41f58b/1/pdf/kamerbrief%20inzake%20visie%20digitale-identiteit.pdf

Standpunt LP privacy:
https://stemlp.nl/standpunten/digitale-rechten/

Actuele Links:

Over de Known Traveller Digital ID: https://deanderekrant.nl/nieuws/nederland-en-canada-lanceren-digitale-id-2022-08-12

Meme van Libje op Vrijspreker: https://www.vrijspreker.nl/wp/2022/08/barbara-baarsma-van-rabo-wil-verhandelbare-co2-credits/


Economie en belastingen


De koopkracht holt (ineens?) acheruit.

Gisteren, op 19 augustus kopte heel de gelijkgeschakelde pers ineens dat de koopkracht achetruit holt. In de aanloop naar Prinsjesdag zal het CPB nieuwe cijfers publiceren. De pers kent deze cijfers al via de “Augustusraming” van het CPB. Zo krijgen ook de politici van geselecteerde partijen de kans hun verdediging vop de verbale schietpartijen voor te bereiden. Een aantal van hen heeft al gereageerd:

  • Jan Paternotte (D66) geeft Poetin de schuld
  • Sophie Hermans (VVD) maakt “de onrust in de wereld” verantwoordelijk
  • Geert Wilders reageert op Sophie Hermans, dat ze niet moet janken en dat ze voorstellen van de oppositie om de koopkracht te vergroten stelselmatig  heeft genegeerd – en geeft prompt asielzoekers de schuld.
  • Pieter Omtzigt zet aan bij de onbegrijpelijk hoge kosten van energie en vraagt zich af wie er allemaal wél Nederlands gas voor een redelijke prijs mag kopen
  • Lilian Marijnissen (SP) had dit al lang verwacht en memoreert dat de minister van financiën (Kaag) wel heel erg onzichtbaar is 
  • Arno Wellens (LP) ziet een oorzaak bij het uithollen van de koopkracht van Nederlanders door Brussel en Frankfurt.
  • Frank van der Linde (linkse activist) vindt (al heel lang …) dat het kapitalistisch model op instorten staat

Wat denk jij? Heb je je schaapjes al op het droge? Ben je voorbereid? Nee? Dan werk samen met libertariërs om onafhankelijk te worden. Word lid van de LP en werk mee aan libertarische politiek en aan het ontwikkelen van agorisme: eerlijk samenleven en samenwerken zonder van de tukken van een overheid afhankelijk te zijn. 
Koopkrachtverhoging door belastingverlaging

De FNV wil de prijzenwet uit de kast halen om de koopkracht van “consumenten” te verhogen. Dit bij uitstek socialistisch middel – het inperken van de vrije markt door maximumprijzen vast te leggen – wordt bestreden door prof. Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij wijst er in een artikel van 10 augustus in “De Ondernemer” op, dat de koopkracht het meest efficiënt  verhoogd wordt door belastingen en accijnzen te verlagen. Citaat: ,,De oorzaak ligt bij de overheid, zij zijn de grootste verdiener van het hele gebeuren. Is het te rechtvaardigen dat de stijgende winkelprijzen gelijk met 21 procent btw worden belast? Daar zit de fout. Ik kan me er echt heel boos over maken hoor, want het is allemaal symptoombestrijding en de oorzaak wordt niet aangepakt. Dat durft men niet.” Waar Molenaar vooral aan de actuele hausse van energieprijzen refereert heeft Libertair Perspectief al eerder aandacht aan de absurditeit van accijnzen besteed. Met als klap op de vuurpijl de constatering dat in Nederland zelfs groentesap extra belast wordt. 

Christian Lindner wil in Duitsland de belastingen verlagen
Ook in Duitsland wordt er gemord over gestegen prijzen. Christian Lindner, de FDP-politicus die momenteel in Duitsland in de “Ampelkoalition” (Ampel betekent stoplicht, rood-geel-groen) minister van financiën is, gaat vongens een artikel van het Duitsland Instituut plannen voorleggen om de inkomstenbelasting te verlagen door het aanpassen van de grensbedragen van belastingschijven, zodat de overheid niet nog meer geld gaat ophalen van mensen die profiteren van een inflatiecorrectie op het loon. Politieke collectivisten zijn er als de kippen bij om – alweer – met sterke oplage (artikel in “Der Spiegel”) te beweren dat daardoor de hoogste inkomens het meest zullen profiteren. En dat vinden ze onrechtvaardig.

Grafiek: Recente spike van de “producer price index” in Duitsland.Bron: Bloomberg.

Britse Kanaaleilanden trekken met lage belastingen beheerders van crypto-vermogens aan
Jersey en Guernsey kennen geen van beide eilanden een vermogenswinst- of successiebelasting, waardoor ze aantrekkelijke locaties zijn voor crypto-vermogensbeheerders die geld van klanten beleggen op de cryptomarkt.
Volgens een artikel in Business Insider van 17 augustus 2022 lopen de eilanden vooruit op een breder marktherstel.


Actuele cijfers


Bitcoin: 21’714.87 (19.08.2022) /22’366,90 (04.08.2022) / 21’952.00 (21.07.2022)
CHF: 1.0345 (19.08.2022) / 1.0233 (04.08.2022) / 1.0115 (21.07.2022)
Goud: 1’738.40 (19.08.2022) /1’751.50 (04.08.2022) /1’676.50 (21.07.2022) 
Alle noteringen zijn in Euro

Het inflatiecijfer voor juli 2022 is volgens het CPB gestegen tot 10.3%. De geharmoniseerde prijsindex volgens methode EU (HCIP) is voor juli 11.6% (juni: 9.9%).

Bedrijfssluitingen

Het aantal uitgesproken faillissementen kun je volgen via de geactualiseerde cijfers van het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen valt in juli 2022 hoger uit als in juli 2021: 161 tegenover 143.
Het aantal (vrijwillige) bedrijfssluitingen is echter vele, vele malen hoger. In de eerste zes maanden van dit jaar stopte een record aantal van ruim 76’000 bedrijven, aldus een  artikel van 12 juni jl. in het dagblad Trouw.  


Agenda


2-5 september 2022: Freedom not Fear: Conferentie over privacy en digitale rechten in Brussel.

5 november 2022: Najaarscongres LP Nederland in het Rembrandt Theater te Arnhem (alleen voor leden van de LP)


Actueel


Opkomst van Minarchisme en Anarcho-Kapitalisme in Argentinië

Argentinië – la Libertad Avanza

Econoom Xavier Milei

Econoom Xavier Milei (51) noemt zichzelf een “minarchist op de korte termijn” en filosofisch gezien een anarcho-kapitalist. In 2021 behaalde hij vanuit het niets 17% van de stemmen voor het argentijnse parlement. Nu stelt hij zichzelf kandidaatvoor de verkiezingen van het presidentschap van Argentinië in oktober 2023. Volgens de peilingen staat hij aan kop. Zijn partij, la Libertad Avanza (de vrijheid rukt op), is een coalitie van rechts-conservatieve partijen die een libertarische economische visie aanhangen. De algemene publieke opinie dat het roer radicaal om moet, wordt gevoed door de katastrofale economische situatie in Argentinië, waar traditionele politieke partijen tientallen jaren lang mismanagement en nepotisme bedreven.
Met het oog op de Europese crises (meevoud) wordt het nu langzamerhand tijd om het minarcisme en anarcho-kapitalisme veel meer in de publiciteit te gaan brengen. 


Cybernieuws


Politie spaart onnodig data van burgers op

Dagblad Trouw heeft haar hand gelegd op een intern memo van de politieorganisatie waarin vermeld wordt dat de politie gegevens van negen miljoen mensen automatisch uit de BRP betrekt, zonder dat het duidelijk is waar dat voor nodig zou zijn.


Veiligheid van dna-gegevens in overheidsdatabases

Volgens een artikel van 29 juli zijn er de Tweede Kamer door Pepijn van Houwelingen (FvD) vragen gesteld over de veiligheid van dna-gegevens in databases die door de overheid zijn aangelegd en of er genetisch materiaal van Nederlanders bewaard is gebleven bij de afname van coronatesten. Minister Kuipers heeft drie weken tijd – tot vrijdag 19 augustus dus – om met een reactie te komen.
Het verbaast de redactie niet echt, dat minister Kuipers de beantwoording van deze vragen op 16 augustus heeft verschoven met een lapidair briefje naar een onbestemd tijdstip. “Zo spoedig mogelijk”. In overheidsjargon kan ook “nooit” betekenen. 


Agorisme


OZO – Ondernemen Zonder Overheid
Vanuit het standpunt, dat vrijwillige samenwerking geen derde partij behoeft zijn er plannen om een groep samen te stellen die zich gaat bezighouden met anarcho-kapitalistische ondernemingsvormen.  Ondernemingen die volledig los staan van bestaande fiscale en sociaalrechtelijke kaders. Agorisme puur.
De bedoeling is om niet alleen te studeren, maar ook om modellen in de praktijk uit te proberen, en waar nodig dit in een “laboratorium”, een van de buitenwereld beschermde omgeving te doen.
Geïnteresseerden kunnen  zich melden bij Edwin Delsing.

Parallelle Samenlevingen
Sluit je aan bij bestaande groepen die een paralelle samenleving willen. Bijv Vamilie.nl, Society4.0 (https://society4th.org/), Telegramkanalen van VerbindLokaal (https://t.me/VerbindLokaal)

Alternatieve communicatie
Verdiep je in alternatieve communicatie zonder censuur of traceerbaarheid, bijv beechat (https://beechat.network/)

Voedselautonomie
Een makkelijke manier om te beginnen met voedsel verbouwen is de Makkelijke Moestuin.
Ook staan er enkele interessante excrusies op stapel: Voedselveurmekaar op zaterdagmiddag 3 september en https://www.devoedselboss.nl/ (datum nog niet bekend)

Peaceful Revolution
“Resist Totalitarianism through Parallel Societies, Agorism & Counter-Economics.” Video op Rumble, publ. 4 april 2022

Agorisme in India
De video: “Divya Tate: Homeschooling, Urban Farming & Off-Grid Living | The Labyrinth #59“laat je beseffen dat agorisme een wereldwijde beweging is. Pratham Padav interviewt Divya Tate over haar agoristische ideeën. Veel plezier met alweer een stukje in het Engels met een schitterende Indiase “touch”.

Free Commune Settlements
Actuele informatie over de Colonistas die naar Galicië willen gaan en over het initiatief voor een “Hanzedorp” in Nederland kun je bij de redactie aanvragen


Keuzevrijbijmij, zakelijk Netwerk

Keuzevrijbijmij: “Hét platform voor alle aanbieders waar iedereen altijd welkom is“. Het internet-platform met hoog libertarisch gehalte is de plek waar ondernemers hun produkten en diensten kunnen aanbieden aan mensen, die niet meegaan in het overheidsbeleid van (verplicht) prikken of testen. Het bevat 6.549 aanbieders in verschillende categoriën. Dit initiatief gaat veel verder dan het Corona-vraagstuk. “Deze tijd biedt ook enorme kansen om afscheid te nemen van zaken die ons niet meer dienen en er wat beters voor in de plaats te laten komen. Het vormen van nieuwe, zakelijke netwerken is een belangrijke ontwikkeling om deze veranderingen te stimuleren.” 


Werkvrijbijmij is het nieuwste initiatief van het collectief Keuzevrijbijmij rond Olaf Weller, dat werkt aan een alternatief voor mensen die om een of andere reden door overheidsmaatregelen tot outcasts worden gemaakt. De maatregelen zorgen ervoor dat heel veel mensen zich niet meer op hun gemak voelen op hun werk. Ze hebben angst zich te uit te spreken, voelen zich buitengesloten of worden gedwongen richtlijnen te volgen die tegen hun principes ingaan. Met een mogelijke, toekomstige verplichting van de QR-code op de werkvloer, dreigen honderdduizenden mensen bovendien hun baan te verliezen vanwege persoonlijke keuzes over lichaam en gezondheid.
Meer dan 100 vacatures.


Bronnen

V for Valentine:
Hieronder vind je de meest recente afleveringen:

De LP beveelt de volgende organisaties aan:


Liberty Library

Boekverschijning “Het Libertarische Sociaal Contract”

Het eerste exemplaar van “Het Libertarische Sociaal Contract” werd op 26 Juli 2022 in Zwolle aan erelid Otto Vrijhof overhandigd. De samenstellers waren aanwezig voor vraag- en antwoord. Klik hier voor een boekbespreking.

Het boek kun je bestellen via [email protected]. De prijs is 0,8mBTC / 80’000 SATS, of 19.99 Euro, incl. verzendkosten. Als je geluk hebt bemachtig je een exemplaar nog vóórdat het boek wordt verboden!

Omvang: 248 blz, Prijs 19,99 Euro incl. verzendkosten of 0,8 mBTC.
Te bestellen via stemlp.nl/sociaalcontract. Als je liever met mBTC/Satoshis wilt betalen, schrijf dan een berichtje naar: [email protected]

Mises Webwinkel

Neem eens een kijkje op de Mises Webwinkel, waar je interessante Nederlandse libertarische publicaties vind. 
Klassieke Vrijbrieven

Naar aanleiding van onze melding over een website met gescande klassieke vrijbrieven hebben we tips ontvangen waar je ze allemaal kunt vinden. Enkele libertariërs van het eerste uur hebben in noeste arbeid (bijna) alle papieren exemplaren ingescand, en je kunt ze allemaal vinden, van 1976 tot en met 2000, op de website van Libertarian.nl.

De Vrijbrief is inmiddels geëvolueerd tot Internet-magazine en is op vrijspreker.nl
actief.

Een overzicht van de boeken op Liberty Library vind je hier: https://1drv.ms/x/s!AtNUsrAQYY9E0DPjF2JhVDBVpTdy?e=Q5Psee

Liberty Library
Een overzicht van de boeken op Liberty Library vind je hier: 
https://1drv.ms/x/s!AtNUsrAQYY9E0DPjF2JhVDBVpTdy?e=Q5Psee
Je vindt er nu meer dan 300 titels !

Boekenaanbod
We willen graag meer boeken toevoegen aan de bibliotheek. Wil je daarbij helpen? 
Contacteer Imre Wessels ([email protected]) en hij voegt jouw boeken toe aan de bibliotheek.
Je hoeft vervolgens niets te doen. Zodra iemand jouw boeken wil lenen wordt je in contact gebracht. 

Verwachtingen
Ga voorzichtig om met de boeken zodat anderen er ook van kunnen leren. 
Probeer om een boek binnen een maand uit te lezen zodat er geen lange wachttijden ontstaan. 

Tegelijk is op Vrijspreker een overzicht van Nederlandstalige libertarische boeken gepubliceerd met enkele recensies en samenvattingen.