Ieder jaar brengt The Heritage Foundation een lijst van vrijste economieën uit. De Index of Economic Freedom. Bij ieder land wordt ook een rapport geschreven. De score komt voort uit een aantal vaste gegevens. Er wordt een score van 0 tot 100 gegeven. Op nummer 1 staat Singapore met een score van 84.4.

Nederland staat in 2022, ondanks alles, op een 8ste plek. Met een score van 79,5. Dat is 2.7 punten hoger dan vorig jaar. Nederland scoort volgens de index ongelooflijk hoog op eigendomsrechten, overheidsintegriteit en juridische zekerheid/effectiviteit. Wel geeft het rapport aan dat Nederland ontzettend slecht scoort op het punt van belastingdruk en op overheidsuitgaven (veel overheidsbemoeienis in de economie).

De top-3 (respectievelijk Singapore, Zwitserland en Ierland) hebben allemaal één ding gemeen. Ze scoren vele malen beter dan Nederland op het punt van belastingdruk en minder overheidsuitgaven. De LP staat voor zowel minder overheidsuitgaven en minder overheidsbemoeienis én voor een lagere belastingdruk. Dus voor een vrijere economie.
De lijst en index is hier te vinden: Country Rankings: World & Global Economy Rankings on Economic Freedom (heritage.org)