Dat de VS “iets te maken heeft met” de Oekraïne-oorlog is geen nieuwtje. Uw redacteur heeft met eigen ogen al eind 2013 twee militaire transportvliegtuigen van de Verenigde Staten op het vliegveld van Odessa gespot.
Onlangs vroeg een lezer van Libertair Perspectief naar het standpunt van de LP over de proxy-oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten in Oekraïene. HIj verwees naar de serie van 9 video’s van het libertarische Mises-Instituut “America: From Republic to Empire” (https://mises.org/america-republic-empire). Het geheel verwijst naar de rol van Amerika in hedendaagse conflicten en legt in korte tijd de historische achtergrond uit. De serie is educatief en we kunnen ze van harte aanbevelen.

Duitse Leopard-tanks voor Oekraïne

Deutschlands Panzer rollen wieder gegen Russland“, dat is de titel van Roger Köppel’s Podcast van 25 januari 2023. Roger Köppel is uitgever van “Die Weltwoche” en parlementslid voor de SVP in Zwitserland. Hij staat bekend als rechts-liberaal en hartstochtelijk verdediger van de Zwitserse DIrekte Democratie en neutraliteit. Omdat hij zich eloquent uitdrukt geniet hij het respect van veel Zwitserse politici. Hij staat bekend als de ergste nachtmerrie van de “Linke und Grüne”, die in hun gelederen geen gelijkwaardig talent kunnen vinden.
In de symfonie van mainstream-propagandamedia heeft de Weltwoche de rol van stoorzender. En het is krek de “rechtse” Roger Köppel, die in de podcast wereldkundig maakt dat dat de duitse Marxist Heiner Bücker zonet in Berlijn tot een boete van 2000 Euro werd veroordeeld omdat hij in een openbare herdenkingsrede gevraagd had voor meer begrip voor het militaire ingrijpen van Rusland in Oekraïne. Hij noemt het Oekraïens regime fascistisch, dat bewust en in toenemende mate sinds 2014 anti-Russische sentimenten aanjaagt. De alternative pers in Duitsland spreekt over een “Maulkorb-Urteil“, op Nachdenkseiten.de vind je een artikel over het “Skandal-Urteil” met de video van de gewraakte rede.
Roger Köppel waarschuwt dat Duitsland geen democratisch land meer is. Dit soort politiek gemotiveerde oordelen zijn een zeer slecht teken.
O ja, Nederland doet ook mee. “We” zouden zelfs voorop lopen. Krijgen we ook een harde censuur? Heeft het libertaire tijdschrift “eigentümlich frei” gelijk om zijn servers naar Zwitserland te verleggen en er de site FreiheitsFunke.info te beginnen? Hoe zal die oorlog de geschiedenisboeken ingaan? De geschiedenis zal het leren. Maar wij leven nu. En aan die oorlog hebben “wij” absoluut niets. Die oorlog daar, dat is niet “onze” oorlog.

“Ik, de burger”

… verbied de regering om Nederland in een oorlog te betrekken
Onder deze tekst loopt een initiatief van juriste Caroline Vonhoff – met hoog libertarisch gehalte – om iets te doen tegen de oorlog propagerende regeerders van Nederland. Ze gaat ervan uit dat de burger de autoriteit is in Nederland en de macht heeft om de regering iets te gebieden of te verbieden. Op de vraag (https://ikdeburger.nl/veel-gestelde-vragen/) waar de burger die bevoegdheid vandaan zou halen schrijft ze: “De bandbreedte van de ”staatsmacht’ kan niet verder reiken dan de macht van de individuele burger“. Op de site vind je 4 acties, waarvan de laatste is “Ik verbied de Regering en het parlement Nederland en Nederlanders in een oorlog te betrekken.” Je kunt dat verbod ondertekenen en dan automatisch een mail met jouw verbod naar alle volksvertegenwoordigers in Eerste en Tweede Kamer versturen. Inmiddels hebben meer dan 4’000 mensen dit al gedaan. Sommige Volksvertegenwoordigers vinden dat niet fijn. Caroline schrijft daarover:

“Wij kregen van een aantal leden van de Tweede Kamer het bericht dat emailbombardementen averechts werken en tot irritatie leiden.

Kan je nagaan wat echte bombardementen doen.

Daar in #Oekraine nu met Nederlandse steun en wapens.”We zijn toch niet echt bang om averechts te werken, nietwaar?

https://ikdeburger.nl/project/ik-verbied-de-regering-en-het-parlement-nederland-en-nederlanders-in-een-oorlog-te-betrekken/