De afgelopen weken hebben jullie kennis mogen maken met vier LP kandidaten: Ria Winkelhorst, Arnoud Kuipers, Willem Buising en Nathan Bouscher. Deze week is onze kandidate Roos Schoenmakers aan de beurt.

Ze staat op plek 3 en gaat ook actief aan de slag voor de LP als voorzitter van de Jonge Libertairen.

Roos is in 1999 geboren in Venlo en woont op kamers in Den Haag voor haar studie Politicologie. Ze volgt deze studie met veel plezier, maar wanneer ik haar vraag naar de politieke oriëntatie op haar studie dan vertelt ze dat er enigszins sprake is van een linkse vooringenomenheid en dat hierover weinig plaats voor debat is.

Zelf zou ze graag in gesprek gaan met haar studiegenoten, maar dat is zo gemakkelijk nog niet; de argumenten van haar studiegenoten zijn vaak op emotie gebaseerd en het wordt al gauw persoonlijk gemaakt. Libertairen zijn daar heel anders in. Binnen de partij voelt ze zich echt thuis tussen de partijgenoten met een open blik die graag het gesprek met elkaar en anderen aangaan.

Roos heeft de partij leren kennen via haar vader en vertelt dat ze als kind al een sterk vrijheidsgevoel had, een libertaire mindset om het zo maar te noemen. Ik ben toch benieuwd hoe een libertair nou eigenlijk besloten heeft politicologie te gaan studeren en desgevraagd antwoordt Roos op mijn vraag dat juist haar frustratie over de politiek haar interesse heeft gewekt.

Hoe gaat het nou eigenlijk in zijn werk? Waarom leven we in een samenleving waarin mensen zo belemmerd worden door de overheid? En dan is het vervullen van een politieke functie toch een logische stap.

Roos vindt het belangrijk dat ons vrijheidsgeluid gehoord wordt en ziet meer en meer een noodzaak voor verandering. Daar zou ze graag een bijdrage aan leveren. Ze is er nog niet uit of ze uiteindelijk een carrière als beroepspoliticus wil. Het lijkt haar namelijk ook leuk om zelf te gaan ondernemen.  

Afgelopen zomer deed Roos mee aan de Young Lady Business Academy van Elske Doets, een intensieve masterclass waar je uitgedaagd wordt om het beste uit jezelf te halen. Het was een fijne tijd met een leuke groep ambitieuze meiden.

Mijn stemming vandaag: moe van een leuke dag in de sneeuw. Het was leuk om anderen weer plezier te zien maken.  

Mijn zwakte: Ik hou van aanpakken en daardoor kan ik wat ongeduldig zijn.

Mijn sterkste punt: Ik ben heel analytisch en kan goed redeneren          

Mijn motto: Leven en laten leven.        

Mijn passie: Kunst en cultuur. Ik vind het heerlijk om met kunst bezig te zijn door zelf te schilderen of naar een museum te gaan. Mijn passie voor kunst en cultuur heeft een flinke boost gekregen toen ik in Parijs woonde. 

Favoriete kunstenaar: Claude Monet.

Een voorbeeld voor mij is: Margaret Thatcher.

Mijn eerste herinnering: Spelen in de box met mijn tweelingbroer.

Mijn beeld/idee van politiek: dat je er het liefst zo weinig mogelijk van wilt hebben, ik wil de politiek in om mijn eigen baan als kamerlid te verkleinen. Ik heb vaak het idee dat het te emotioneel is en onderwerpen vooral aan bod komen om meer stemmen te krijgen in plaats van met rationele oplossingen te komen voor echte problemen. Ik zie liever expertise dan vriendjes in de politiek.

Over 10 jaar ben ik: minister-president van Nederland of heb ik een eigen bedrijf.

Het liefst eet ik: Pizza, en in de winter lekker Hollandse zuurkool maar dan wel op de Limburgse manier. Het zuurvlees (zoervleisj) van mijn oma is het lekkerste dat er is.

Mijn geheime talent: Ik kan goed liedjes schrijven. Er staan twee carnavalsnummers van mij op Spotify. 

Mijn favoriete lied: Vincent van Don McLean

Mijn favoriete boek: Mary Queen of Scots van Antonia Fraser en Catherine the Great van Robert K. Massie. 

Het boek dat ik nog graag wil lezen: Nog meer geschiedenisboeken, ik heb nu ‘the Romanovs’ van Robert K. Massie en ‘the Silk Roads’ van Peter Frankopan op de plank liggen.

De beste schrijver: Antonia Fraser, omdat zij in haar boeken ook heel goed refereert aan historische bronnen.

Ik geloof in: Mezelf, dat komt weer terug op zelfbeschikking. Dat mensen zelf de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor hun eigen leven.

Ik heb een hekel aan: Kortzichtigheid. Mensen die alles persoonlijk opvatten, je snel voor gek verklaren en met wie je daardoor niet kan praten.

Dit geeft mij energie: Zien dat er meer mensen zijn die denken zoals ik, die ook in het libertaire gedachtegoed geloven, weten dat ik niet de enige ben die zo denkt. Sinds de Young Lady Business Acadamy van Elske Doets merk ik dat ik groei, steeds meer durf en meer kansen pak en uitdagingen aanga.

Ik zou graag een tijdreis maken naar: De tijd van Versailles, naar een bal gaan, de filosofie die in de Renaissance opkwam meemaken, de kunst van toen zien.

Wie ik ooit graag zou willen ontmoeten: Een persoon die echt veel invloed heeft, zoals Bill Gates. Ik zou wel een eerlijk gesprek met hem willen over hoe hij zijn eigen leven en zijn invloed op het leven van anderen ziet. Dat zou volgens mij wel een heel interessant gesprek worden.

Dit staat nog op mijn bucketlist: Heel veel dingen. Sommige dingen ook heel random zoals reizen. Ik zou nog wel graag in New York willen wonen.

Wat mij met de LP verbindt: Mijn hele gedachtegoed. Dat ik zelfbeschikking zo belangrijk vind. Dat ik al zo lang frustratie voel over de politiek.

Hoe ik mij Nederland over 10 jaar voorstel: Ik hoop dat we dan een kleinere overheid hebben, dat die niet blijft doorgroeien zoals nu en dat mensen meer de vrijheid hebben om hun leven te leiden. Dat er ruimte is voor creativiteit en innovatie zonder remming van de overheid.