Wijnand Groenen (1973) is in het dagelijks leven commercieel directeur van investeringsmaatschappij Meerdervoort. Naast ondernemer is hij echtgenoot en heeft hij vier kinderen. Vanwege de maatregelen gaan de kinderen niet elke dag meer naar school dus nu leert hij ze rekenen. Dat was wel even wennen en hoewel Wijnand vanaf vorig jaar mei al uiterst kritisch was op de negatieve effecten van de corona maatregelen blijft hij optimistisch over de uiteindelijke afloop. Veel mensen zijn doodsbang om hun mening te laten horen maar Wijnand heeft daar geen last van. “ik vind het erger om je mening niet te geven”.

“Als kind had ik weinig nodig om me vrij te voelen. Ik ben opgegroeid op Schiermonnikoog en daar is alles veilig en vrij. Mijn vrijheidsgevoel komt echt van het eiland vandaan. Het is niet zo groot en je kent eigenlijk iedereen. Criminaliteit bestaat daarom ook niet op Schiermonnikoog. In de zomer is er veel toerisme, waardoor er altijd wel wat te beleven viel. Ik ben ook echt een watermens en ga graag varen. Mijn andere hobby’s zijn schaken, piano en gitaar spelen. Als kind was ik al nieuwsgierig, dan haalde ik het speelgoed van mijn zusjes uit elkaar en probeerde ik het weer in elkaar te zetten. Nee dat lukte niet altijd. 
Wanneer je achttien wordt is het eiland te klein en voor mij was het dus ook tijd om mijn vleugels uit te slaan. Ik ging studeren in Den Haag en dan ervaar je toch een cultuurshock. Ineens was het druk en niet iedereen groette elkaar.  De mensen zijn individualistisch, iets wat ik op Schiermonnikoog nog niet kende. Dat wekte bij mij de idee dat socialisme juist individualisme creëert. Zoveel mogelijk verantwoordelijkheid afschuiven op de overheid, want daar betaal je immers belasting voor, waardoor er weinig gemeenschapsgevoel ontstaat.”

“In Den Haag studeerde ik Wiskunde en Informatica. Mijn studie heb ik niet afgemaakt. Ik ging bij een verzekeraar werken. Daar maakte ik carrière, ieder jaar 2 procent erbij. Dat was deprimerend voor mij omdat ik juist ambitieus ben. In veel grote organisaties wordt dat niet beloond. Daarom ben ik voor mezelf begonnen. Natuurlijk is dat spannend in het begin, ineens heb je geen vast inkomen meer. Ik begon als makelaar maar ontdekte al gauw dat ik het anders moest aanpakken. Toen ben ik mijn eigen makelaardij begonnen. Dat ging erg goed. Op een gegeven moment heb je zoveel geleerd en meegemaakt dat het tijd wordt voor iets nieuws. Toen ben ik overgestapt naar Meerdervoort. Een investeringsmaatschappij in vastgoed. De meeste mensen zijn slaaf van hun arbeidsovereenkomst, hypotheekschuld en de belastingdienst. Wij helpen onze cliënten (investeerders) om financieel vrij te worden door het creëren van passief inkomen. De truc is om altijd minder uit te geven dan wat er binnenkomt, zo kom je uit de rat race. Een promotie hoeft niet gelijk te leiden tot een groter huis en een grotere auto; dan moet je enkel langer werken. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat je moet zorgen dat je doet wat je gelukkig maakt.”

“Wat ik van de VVD vind? Nou ze zeggen: “we gaan de snelheid omhoog doen van 120 naar 130 kilometer per uur” maar je krijgt uiteindelijk een snelheid van 100 kilometer per uur. Dat is typisch de politiek. Er worden allerlei beloftes gedaan maar je gaat er als burger vooral op achteruit.”

Mijn stemming vandaag: Moe en voldaan.

Mijn zwakte: Dat ik weleens dingen vergeet en mijn aandacht er niet altijd bij kan houden omdat ik dan aan het dromen ben.

Mijn sterkste punt: Ik kan bijna elk probleem oplossen.

Mijn motto: Ik ben dankbaar voor mijn hele leven dat ik tot en met vandaag heb geleefd en ik beschouw elke volgende dag als een bonus. Ik ben met niks geboren en ik heb het meeste nog.

Mijn passie: Mijn maximale potentieel benutten bij elke nieuwe uitdaging.

Favoriete kunstenaar: Van Gogh. Meerdervoort is daarom ook sponsor van het Van Gogh museum.

Een voorbeeld voor mij is: Mijn compagnon, we zijn gelijk gestemd en op zakelijk vlak complementair.

Mijn eerste herinnering: Dat ik op mijn 4e jaar bijna verdronken ben in de vijver van een vriendje in Zevenaar.

Mijn beeld van politiek: Het is hopeloos. Het is een systeem van ons kent ons, de baantjes worden verdeeld, het is stroperig en het schiet niet op. Als je iets wil veranderen ben je daar jaren mee bezig. Je moet met iedereen onderhandelen om iets voor elkaar te krijgen en je moet altijd concessies doen. Dodelijk vermoeiend. Het moet echt een roeping zijn. Je moet een beetje masochistisch zijn. Maar er moet wel iemand opstaan. David tegen Goliath. Als er nooit een David komt blijft de Goliath rondlopen. Dapper in de strijd. Ik hoop dat mensen gaan inzien dat de veel te grote overheid er toe leidt dat mensen steeds minder te besteden hebben. De overheid is het probleem, niet de oplossing. 

Over 10 jaar ben ik: Hopelijk klaar en heb ik rust gevonden met de afronding van mijn huidige grote project, een beursgang van Meerdervoort. Dan hoop ik trots in de quote 500 te staan (lacht…) Ik sta er nu al in maar helaas alleen met een advertentie…! Dan help en inspireer ik jonge ondernemers met het verwezenlijken van hun dromen.  

Het liefst eet ik: Spinaziepasta.

Het liefst drink ik: Koffie.

Mijn geheime talent: Ik ken heel veel goede kaarttrucs.

Mijn favoriete lied: Dat Komt Door Jou van Guus Meeuwis

Mijn favoriete boek: Cashflow Quadrant van Robert Kiyosaki.

Mijn favoriete film: The Matrix en op de tweede plek The Shawshank Redemption.

Ik geloof in: Dat de zin van het leven is om gelukkig te zijn.

Ik heb een hekel aan: Egoïstische mensen.

Dit geeft mij energie: Naar doelen toe werken en het boeken van successen (in werk, hobby’s en privéleven).

Ik zou graag een tijdreis maken naar: De toekomst. Ik zou wil willen weten hoe het er over 200 jaar uitziet. Het verleden hoef ik niet te zien maar de toekomst lijkt mij wel interessant.

Wie ik ooit graag zou willen ontmoeten: Wybren van Haga, ik zou hem vertellen dat hij een fantastische kerel is en dat ik respect heb voor wat hij doet. Hoe hij ondernemers helpt en zijn rake mening geeft over het coronabeleid. Ik vind het jammer dat hij bij FVD zit en niet bij ons. 

Dit staat nog op mijn bucketlist: Ik wil ooit een keer aan het wereldkampioenschap pokeren meedoen. De combinatie van psychologie en behendigheid vind ik heel mooi.

Wat mij met de LP verbindt: Vrijheid staat voor mij op de eerste plek van wat mij gelukkig maakt. Dat komt ook uit mijn jeugd. Van het opgroeien op het eiland en geen bemoeienis. Ik hou van vrijheid, verandering en van reizen. 

Hoe ik mij Nederland over 10 jaar voorstel: Ik denk dat we steeds meer naar een communistisch Nederland toegaan helaas. Een soort staatscommunisme 1.0 wat uiteindelijk een staatscommunisme 2.0 wordt met “you will own nothing and you will be happy”. Dat is een van de redenen dat ik de LP een warm hart toedraag.