BNR: politie vordert vaak beelden van deurbelcamera’s

De politie vordert vaak beelden van deurbelcamera’s waardoor adressen van nietsvermoedende burgers in strafdossiers terecht kunnen komen, zo meldt BNR, dat een rondgang deed bij regiokorpsen, de Landelijke Eenheid, het Openbaar Ministerie en advocaten. Volgens de radiozender ligt in de publieke communicatie de nadruk altijd op vrijwillige samenwerking tussen politie en publiek, maar blijkt politie in de praktijk nagenoeg altijd onder dwang te vorderen.

Het vorderen van de beelden heeft een juridische reden. Wanneer politie beelden op vrijwillige basis opvraagt zijn ze mogelijk niet bruikbaar als bewijs. Wie een vordering weigert kan een geldboete of een celstraf van drie maanden opgelegd krijgen. Advocaten stellen dat hierdoor adressen van nietsvermoedende burgers in strafdossiers terecht kunnen komen. Verdachten die naar aanleiding van de beelden zijn aangehouden hebben het recht om alle bewijsstukken tegen hen in te zien. Daaronder valt ook de vordering, met naam en adres van de eigenaar van de deurbelcamera. Een woordvoerder van de Korpsleiding laat weten dat deze gegevens in bijzondere omstandigheden kunnen worden afgeschermd.

https://www.security.nl/posting/826497/BNR%3A+politie+vordert+vaak+beelden+van+deurbelcamera%27s

Onderzoeker: Nederlands lab lekte grote hoeveelheid gegevens coronatests

Een Nederlands testlab heeft een grote hoeveelheid gegevens over coronatests gelekt, waaronder naam, paspoortnummer en uitslag, zo stelt beveiligingsonderzoeker Jeremiah Fowler. De onderzoeker trof een onbeveiligde database aan met 1,3 miljoen records, waaronder 118.000 coronacertificaten, bijna 507.000 afspraken en 660.000 testmonsters. Elke test bevatte naam, nationaliteit, paspoortnummer en testresultaten, alsmede prijs en het soort uitgevoerde test. De gelekte certificaten en andere documenten waren allemaal voorzien van de naam en het logo van Coronalab.eu. De website is inmiddels offline. Fowler zegt dat hij het laboratorium achter Coronalab.eu meerdere keren probeerde te waarschuwen en het zelfs telefonisch probeerde, maar zonder resultaat: “de database bleef bijna drie weken open voordat ik de cloudhostingprovider informeerde en die eindelijk werd beveiligd.” Hoelang de database open stond is onbekend. 

https://www.security.nl/posting/826832

Zorgen over voorgenomen EU-databank voor gezondheidszorg 

De komende tijd wordt er in de EU onderhandeld over het voorstel om een Europese Dataruimte Gezondheidszorg op te richten. De bedoeling is dat er in deze European Health Data Space (EHDS) gezondheidsgegevens van patiënten in de hele EU gedeeld kunnen worden. Het is alleen hoogst problematisch dat hiervoor niet vooraf expliciet toestemming wordt gevraagd. In het voorstel dat er nu ligt, is opgenomen dat patiënten alleen achteraf bezwaar kunnen maken. Dat is de omgekeerde wereld. Daarnaast is het zorgwekkend dat patiëntgegevens, met uitzondering van genetische gegevens, gedeeld kunnen worden met bedrijven uit de farmaceutische industrie, medische technologie en met ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie.

Burgers kunnen hun zorgen kenbaar maken via de petitie ‘Bescherm patiëntengegevens nu het nog kan’: https://petities.nl/petitions/bescherm-patientengegevens-nu-het-nog-kan

https://www.ad.nl/opinie/nieuwe-eu-databank-is-nog-lang-niet-volmaakt~adcdf9a1/