Op zaterdag 23 maart bezochten leden van de LP en geïnteresseerden samen het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam. Een bijzondere keuze voor een cultureel uitje.

Musea die mensen in laten zien dat hun productiviteit al eeuwen wordt geschaad. De groep heeft – met dit gegeven – een interessante middag gehad. Zo zijn wij deze dag wijzer geworden hoe ons belastingstelsel van vandaag tot stand is gekomen. Ook over actuele ontwikkelingen binnen ons belastingstelsel zijn wij geïnformeerd.

Dit museum, waar we al met al zo’n 3 uur verbleven ving aan rond het middaguur met een expositie over bizarre belastingen. Wat opviel is dat de heersende macht vroeger de meest exotische redenen aangreep, zogezegd de gelegenheden aangreep om belasting te heffen. Neem de pruikentax of de baardbelasting. Veel inkomsten leverde dit vaak niet op, men stapte massaal van de pruik of baard af … totdat de belasting verdween.

Mensen zijn creatieve geesten, bij vensterbelastingen worden ramen dichtgemetseld. Bij belasting op stenen worden stenen ingewisseld voor exemplaren van een grotere maat. Een waar kat-en-muis-spel. Dit spel duurt voort, tegenwoordig wordt het eenvoudiger gemaakt met belastingen op het niveau van iemands bezittingen in de vorm van een bankrekening.

Al met al een goed geslaagde dag die werd afgesloten onder de Erasmusbrug, bij hardwerkende ondernemers onder het genot van een hapje en een drankje.