De soap rond client-side scanning van chatberichten

De Europese privacy toezichthouder EDPS heeft bij de presentatie van het jaaroverzicht 2023 opnieuw gewaarschuwd voor Europese plannen om chatberichten van Europese burgers te controleren, wat tot ‘onomkeerbare surveillance’ kan leiden. Eind vorig jaar bleek dat het Europees Parlement tegen zo’n voorstel van de Europese Commissie is en kwam met een eigen voorstel. De Europese lidstaten hebben nog geen gezamenlijke positie ingenomen en die is er nog altijd niet.

Ook een coalitie van vijftig maatschappelijke organisaties en 26 experts hebben alle landen in de EU via een open brief opgeroepen om hiermee niet akkoord te gaan. De organisaties en experts hebben grote zorgen over massasurveillance en het ondermijnen van encryptie. De coalitie stelt dan ook dat de essentie van het recht op privacy, databescherming, vrijheid van meningsuiting en het vermoeden van onschuld van onschuldige mensen in de EU en daarbuiten op het spel staat, alsmede het beschermen van onlinecommunicatie door middel van end-to-end encryptie.

Overigens, ironisch en ook voorspelbaar genoeg, willen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken politieagenten, militairen, inlichtingenofficieren en zelfs zichzelf uitzonderen van deze vorm van scanning. Volgens Patrick Breyer, Europarlementariër voor de Piratenpartij, bewijst dat dat ze precies weten hoe onbetrouwbaar en gevaarlijk deze vorm van scanning is die ze op burgers willen loslaten.

Experts en organisaties vragen EU-landen af te zien van chatcontrole – Security.NL en ‘Europese ministers willen eigen accounts uitzonderen van chatcontrole’ – Security.NL en EDPS waarschuwt weer voor Europese plannen om chatberichten te controleren – Security.NL

End-to-end encryptie: Politie wil alles kunnen ontsleutelen

Europese politiechefs roepen overheden en Tech bedrijven op om de uitrol van end-to-end encryptie te stoppen, zo meldt Europol dat de oproep publiceerde. Volgens Europol en de politiechefs zorgt end-to-end encryptie ervoor dat Tech bedrijven en opsporingsdiensten geen toegang meer hebben tot berichten en content die via een dergelijk beveiligde manier worden uitgewisseld. “Daardoor kunnen we het publiek niet meer beschermen”, aldus de politiechefs.  Ze bedienen zich daarbij van een ruime portie bangmakerij: …

Politiechefs roepen overheden op uitrol end-to-end encryptie te stoppen – Security.NL

Demissionair kabinet dramt ondanks controversieel verklaring door met verbod op cashbetalingen boven 3000 euro omdat er anders steungeld uit Brussel verloren dreigt te gaan!

Het demissionaire kabinet wil door met het verbod op contante betalingen boven de drieduizend euro, ook al heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel waar dit onderdeel van uitmaakt controversieel verklaard. “Met het controversieel verklaren van onderwerpen wordt voorkomen dat het kabinet ‘over zijn graf heen regeert’. Of met andere woorden: dat het aftredende kabinet nog snel even voor de verkiezingen omstreden zaken regelt, zonder dat de kiezers eraan te pas komen”, aldus de uitleg van Parlement.com.

Vorig jaar verklaarde de Tweede Kamer …

https://www.security.nl/posting/838012/Demissionair+kabinet+wil+door+met+verbod+op+cashbetalingen+boven+3000+euro

Verkeerslichten maken contact met telefoons, AP heeft zorgen om privacy

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacy risico’s met zich mee waar de overheid waarschijnlijk niet goed over heeft nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, …

Verkeerslichten maken contact met telefoons, AP heeft zorgen om privacy (privacynieuws.nl)

Gezichtsherkenning door de politie: Hoe zat het ook alweer?

De Nederlandse politie beschikt over een omvangrijke databank van 1,6 miljoen gezichten, genaamd CATCH. Ze maken ook gebruik van het Camera in Beeld-systeem, waarbij ze beelden van particuliere camera’s kunnen opvragen en door hun gezichtsherkenningssysteem kunnen halen.

Bij de toepassing van deze technologie lijkt de politie het niet zo nauw te nemen met de wet …

Politie ♥ gezichtsherkenning: waar is de controle? – Bits of Freedom

Datahonger wint het van medisch beroepsgeheim in Europese wet voor gezondheidsdata

Burgers moeten te allen tijde zelf kunnen bepalen wie toegang krijgt tot medische dossiers. Toch dreigt dit recht met nieuwe Europese wetgeving te verdwijnen. De grote farmaceutische bedrijven, overheden en Tech giganten zijn zo spekkoper, betogen Irene Schipper en David Ollivier de Leth in de Volkskrant:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-datahonger-wint-het-van-medisch-beroepsgeheim-in-europese-wet-voor-gezondheidsdata~b9f2d4ea/ (Paywall)

Artikel zonder paywall: vraag het webadres aan bij de Redactie

Camera Panopticon: het ‘cameraschild’

Het kabinet komt niet, zoals de Tweede Kamer via een motie had verzocht, met een algemene strategie voor de inzet van ‘cameraschilden’, waarbij alle wegen in een bepaald gebied van ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) worden voorzien. Volgens demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vraagt iedere plaatsing van een cameraschild om een specifieke afweging en is een algemene strategie daar niet voor te geven.

https://www.security.nl/posting/838147/Kabinet+komt+niet+met+algemene+strategie+voor+inzet+%27cameraschild%27