Door Douwe Kunst/ 12.5.2024

Op een prachtige zonnige dag troffen veertig enthousiaste agoristen elkaar op 13 april in het pittoreske Olst, voor het eerste Agorisme Mini Festival. Ons doel was verschillende aspecten van agorisme een podium te geven en netwerken met andere agoristen. Dat doel is ruimschoots geslaagd! Het enthousiasme was zelfs zo groot dat deze dag een mooi vervolg krijgt! 

Het programma stond bol van agorisme. Tien sprekers vertelden over hun passie in een zeepkistsessie van slechts tien minuten. Dat lijkt veel te kort om kennis te maken met een onderwerp en toch is dat gelukt! Tussendoor was er ruimte voor de Agora: een vrijmarkt waarin boeken, planten, zaden en zelf geperste oliën tegen Bitcoin, contanten of iets anders geruild konden worden. Ook werd er flink genetwerkt en plannen gesmeed voor volgende themadagen!

Alles om het een leuke dag te maken was aanwezig. We verbleven in Het Middenhuis, een buurthuis midden in een duurzaam woonwijkje in Olst. Het weer was prachtig en de organisatie liep vlot. Omdat agoristen duidelijk doeners zijn werd er lekker aangepakt: er werd koffie gemaakt, stoelen klaargezet en beeld en geluid geïnstalleerd. Ook na afloop kwamen de handjes om schoon te maken en op te ruimen vanzelf!

Op de dag was al snel duidelijk dat er behoefte is aan een jaarlijks terugkerend Mini Festival met een Potpourri aan agoristische onderwerpen. En verder komen er speciale themadagen over:

📍Libertarische gemeenschappen in Nederland en buitenland. Vertrekken of toch hier blijven?

🥕Voedsel. Tuinieren, water, kruiden, elektrocultuur

🤑Ondernemen zonder overheid. Geld verdienen met zo weinig mogelijk regels en belastingen

⚡Alles over digitale vrijheid. Anoniem en censuurvrij op het web met Bitcoin, Nostr, Tor, enz.

🌞Energie opwekken en opslaan. Zonnepanelen, accu’s, elektrische auto’s, maar ook houtstook en zonneboilers.

💪🏼Zelfverdediging. Wat mag je doen om lijf en goed te verdedigen? Inclusief overleven in het wild en preppen

De animo om deel te nemen en actief bij te dragen was groot! Voor alle themadagen zijn inmiddels appgroepen aangemaakt. Wie mee wil doen met organiseren is van harte welkom. Wil je alleen praktische kennis over agorisme delen? Dan ben je welkom in onze algemene agorismegroep.


Agorisme is het op legale wijze omzeilen van wetten en belastingen. Er was al een actieve agorisme appgroep onder de vleugels van de Libertarische Partij waarin allerlei ideeën en tips werden gedeeld. Hieruit zijn al enkele concrete initiatieven ontstaan: de libertarische bibliotheek Liberty Library, de agoristische kennisbank www.Agorismewiki.nl en de toekomstige libertarische woonwijk www.Hanzedorp.nl. Nieuwe themadagen over agorismedagen zijn in voorbereiding. We hopen je daar te ontmoeten!