Op 11 september voerde Boris van de Ven een vraaggesprek met onze partijvoorzitter Robert Valentine in de Bitcoin show over libertarisme, anarchisme, individuele vrijheid en wat Bitcoin daarmee te maken heeft.

Dit op blockchain-technologie baserende “geld” wordt door de EU juridisch erkend als “ruilmiddel”, maar niet als “betaalmiddel”. Weliswaar fluctueert de tegenwaarde maar die is wel sinds haar invoering in 2008 explosief gegroeid.  Van één Eurocent in 2010 is de waarde van één Bitcoin (BTC) inmiddels gestegen tot meer dan 14’000 euros.

Die explosieve ontwikkeling trekt speculatieve investeringen aan die voor de nodige korte-termijn koersschommelingen zorgen, maar in wezen is de Bitcoin een soliede munt, vergeleken met geld waar schuldpapieren van overheden tegenoverstaan die die moeten vertrouwen op de terugbetaling door belastingopbrengsten in (te) zwakke economieën. Bitcoin heeft een groot potentieel om verder in waarde te stijgen. Dat komt onder meer omdat Bitcoin gegarandeeerd een “schaars” ruilmiddel is: de totale hoeveelheid Bitcoins is nu ongeveer 18 miljoen, en heeft een absoluut plafond bij 21 miljoen Bitcoins.

Er is een steeds groter aanbod van producten en diensten dat je ermee kunt verwerven, dus stijgt de tegenwaarde. Die stijging kan alleen doorbroken worden als overheden wereldwijd de handel met Bitcoins zouden gaan verbieden, en dat is niet door te zetten. Integendeel, er bestaan steeds meer cryptomunten en centrale banken proberen nu concurrerende producten in te voeren.

Belangrijke eigenschappen die de Bitcoin (en andere “cryptomunten”) populair gemaakt hebben zijn:

  • Bitcoin is globaal, decentraal en onafhankelijk van geldbeleid van overheden
  • de gebruikte elektronische kasboeken zijn betrouwbaar, manipulatie is uitgesloten
  • het bezit van Bitcoins is relatief veilig en anonym
  • de waarde van Bitcoin kan niet afnemen door nieuwe Bitcoins te “drukken” (geen monetaire inflatie)

Door een niet te stoppen concurrent op de geldmarkt neer te zetten, die onafhankelijk is van nationale geldmonopolies dwing je overheden tot een meer verantwoordelijk beheer van hun eigen munt. Voor de samenleving als “derde partij” (zie onze nieuwsbrief “Sanpo yoshi – stakeholder value“) pakt deze concurrentie geweldig uit: want cryptomunten zijn per saldo een rem op inflatie veroorzaakt door monetair wanbeleid. Bovendien is handel met cryptomunten moeilijker te controleren. De LP vindt dat transacties met Bitcoin belastingvrij moet blijven. Je kunt met Bitcoin een eigen, individuele keuze maken om onafhankelijk van de overheid transacties uit te voeren. Dat is individuele zelfbestemming.

Overheidsgeld zal voorlopig niet verdwijnen. Het heeft een monopoliepositie voor één soort van betaling: je moet er je belastingen mee betalen. Dat idee hebben de Romeinen al gebruikt.