Om iedereen in een woning naar wens te kunnen laten wonen moeten er vooral veel meer woningen bij gebouwd worden. Hiervoor moeten we iedereen de ruimte geven om naar hartelust te kunnen bouwen. 

Ook moet het makkelijker zijn om een huis te kunnen kopen. Veel mensen huren nu tegen een prijs waar ze ook voor kunnen kopen. Dit vinden wij een rare gang van zaken. Als je goed bent voor de huur ben je ook goed voor de hypotheek. We willen het makkelijker maken voor huurders om hun huis te kunnen kopen.

Ook voor mensen in het sociale huursegment moet dit een meer voor de hand liggende optie worden. Jarenlang huur afdragen aan een woningbouwcorporatie zorgt voor verarming. Zowel van de huurder als de buurt. Buurten hebben baat bij bewoners die hun huis kunnen kopen. IEdereen voelt zich dan meer verantwoordelijk voor de buurt waar ze wonen.

De weg naar betaalbare woningen is niet ingewikkeld. Maar de regering moet wel durven het roer om te gooien en. In Tokio zien we dat je dan én voldoende woningaanbod én lagere huizenprijzen krijgt. Dit willen we in Nederland ook. 

De LP wil:

  • Meer eigen woningbezit in plaats van sociale huur
  • Middeninkomens makkelijker een huis kunnen kopen
  • Meer ruimte voor diverse woningbouw