• De afgelopen jaren hebben met name Israëlische inlichtingendiensten progressie geboekt op het vlak van cyberwarfare, waarmee je een land kan lamleggen zonder een schot te lossen. Criminelen hebben de verlokkingen van cryptodiensten intussen ontdekt. Defensieve cyberwarfare is een essentieel middel om de veiligheid van Nederland te waarborgen tegen buitenlandse mogendheden.

    De regering en de ambtelijke en militaire top dienen over communicatie-apps te beschikken die in Nederland ontwikkeld zijn, met meerdere beveiligingslagen. Deze beveiligde communicatiemiddelen dienen ook ter beschikking gesteld te worden aan essentiële nutsdiensten en kritische bedrijven als ASML.

    Privacy

    Uiteraard dient ook de bevolking alle vrijheid te krijgen om in volledige privacy te communiceren. Geen sleepnetten, geen achterdeurtjes. Het is noodzakelijk voor de Nederlandse soevereiniteit dat er voor de ambtelijke, militaire en bestuurlijke elite communicatiemiddelen (smartphone, laptop, tablet) beschikbaar zijn die bijzonder moeilijk te kraken zijn.

    De regering is verplicht deze communicatiemiddelen te gebruiken. De versleutelde communicatie van regeringsleden mag niet gewist worden en kan bij parlementaire enquêtes als bewijs worden gebruikt. De communicatie van niet-regeringsleden wordt niet opgeslagen.

    tief te betrekken bij voorlichting over privacy.