Ria (Zelhem Achterhoek, 1960) staat als 19e kandidaat op de kieslijst van de LP. Ze woont in Den Haag, is onderwijsassistente en zet zich waar mogelijk in voor de strijd tegen armoede en uitsluiting. Als moeder van drie jonge kinderen kwam ze zelf na haar scheiding alleen te staan zonder inkomen en was ze 7 jaar aangewezen op een bijstandsuitkering.  Die ervaring heeft een stempel op haar gedrukt: Voor haar kinderen kon ze geen ijsje betalen en de buren hingen een keer een zakje snoep aan haar voordeur.

 “Je moet er altijd op het matje verschijnen. Voor alles moet je je hele leven open en bloot leggen en wanneer ik iets niet kon overleggen was er de dreiging dat er op de uitkering gekort zou worden. Je levert je trots in. Er wordt je niet verteld waarop je misschien ook nog recht hebt: je moet alles vragen anders krijg je niks. De ambtenaren van de UVW willen het potje van de gemeente zo vol mogelijk houden. Je moet toestemming vragen om op vakantie te mogen of wanneer je wilt studeren. Een HBO opleiding volgen mocht ik niet.”
 
Ze heeft ervaren hoe allesbepalend de beoordelingen van uitvoerende ambtenaren zijn en pleit voor het LP standpunt over het voorwaardelijk basisinkomen: “als je creatief bent en wat gaat verdienen hoef je daar niemand meer toestemming voor te vragen“. Ze is dankbaar dat ze zelf uit de armoedeval is kunnen komen. Aangesproken op de vraag of collectivisme beter is als individualisme antwoordt ze laconiek: “je moet eerst je eigen spullen op een rijtje krijgen voordat je anderen kunt helpen“.
 
Ria is al sinds 10 jaar aangesloten bij de LP. Je kunt in haar profiel lezen dat ze ook commissielid bij GroenLinks was. Hoe kom je dan bij de LP terecht? “Eigenlijk wil iedereen hetzelfde: zekerheid en veiligheid. je wilt gewoon samenkomen, niet polariseren. Op een gegeven moment kwam ik met mensen van de LP in contact, dat waren gewoon leuke mensen met wie ik op dezelfde frequentie zit, en die me respecteren, ook in dingen waarin ik het misschien niet helemaal eens ben, maar de standpunten van de LP sluiten het best bij mijn eigen opvattingen aan“.
 
Wat motiveert je om politiek actief te zijn?
De LP is de groep die politiek het dichtst bij me staat en ik kan via de politiek roepen waarvoor ik strijd. Het is misschien een manier om frustraties te verwerken maar ik heb altijd interesse in politiek gehad. En ik doe dat ook uit eigenbelang: ik haal mijn energie uit de uitwisseling met anderen en je ziet een stukje van jezelf terug. Ik vind het leuk om op het publieke podium te staan“.
 
Ik stel voor mijn “portret-vragenlijstje” door te gaan dat ik heb afgekeken van het Duitse “eigentümlich frei“, de antwoorden geven iets aan over de persoon van Ria Winkelhorst. Ze staat het toe: “mensen vinden het leuk om achter de gordijnen te kijken.
 
Hoe is je humeur vandaag?
goed, ik laat me ondanks de crisis niet door angst regeren
Wat is je grootste zwakheid?
Ik ben te gul
Wat is je grootste sterkte?
Rust. Bij mij moet je heel wat doen om me op de kast te krijgen
Wat is je motto?
Waardeer de dingen die je hebt
Wat is je passie?
Van de natuur genieten, dieren, vogels
Je grootste voorbeeld?
Jeetje, nou ik denk, mensen waarvan je zegt “hoe krijg je het voor mekaar”, mensen die zich niet gek laten maken door tegenslag.
Wat is je vroegste herinnering?
De straat oversteken naar de kleuterschool, kijken naar links, naar rechts, dat mocht ik zelf doen.
Wat is je idee van politiek?
Geen polarisatie, gewoon dingen samen oplossen, samenvoegen tegen dat wat je echt moet bevechten en voor wat je echt wilt bereiken
Waar ben je over 10 jaar?
Een mooie carrière in het onderwijs, iets betekend hebben voor mezelf en voor anderen en ik wil mijn rijbewijs en een auto, een tweezitter, hebben, met niets op de achterbank. Ik zie me aan de bosrand aan een kabbelend beekje zitten, genieten van zuivere lucht en voedsel
Wat is je lievelingseten?
Hollandse kost. veel groente en een stukje vlees, aardappelpuree
Wat drink je het liefst?
Chocolademelk
Welke muziek hoor je graag?
Ik dans graag op discomuziek uit de tachtiger jaren. Abba….?
Wat vind je een fijn boek?
“de meeste mensen deugen” van Rutger Bregman
Waar geloof je in?
De kracht van de mens zelf
Waar houd je niet van?
Opdringerige mensen die me zeggen wat ik moet doen
Waarover maak je wel eens ruzie?
Over mijn eigen gelijk
Wat kan je vergeven?
Mezelf, als je dat niet kunt, kun je een ander ook niet vergeven
Waar zou je in een tijdreis naartoe willen?
De middeleeuwen, kastelen, aristocratie, het leven toen”
Wie zou je graag leren kennen?
Leiders van grote concerns, de huidige Paus
Wat verbindt je met de LP?
De mensen die erbij zitten, waar ze voor staan, ik zit op dezelfde frequentie maar voel geen dwang om het overal mee eens te zijn
Hoe zie je Nederland over 10 jaar?
De Achterhoek is dan een betere stek voor mij dan Den Haag