12.03.2021 / ED
Met onze serie interviews met kandidaten op de kieslijst van de LP willen we enkele libertairen laten zien, hun ideeën, hun motivatie. De mensen onder ons die zich kandidaat gesteld hebben zijn niet anoniem meer. Ze steken hun nek uit voor hun weloverwogen mening over individuele vrijheid. Uit vele individuen ontstaat zo het beeld van de partij waarvan jij de nieuwsbrief ontvangt. We maken en publiceren deze portretten met veel plezier. Hopelijk zien we jou ook. Kom erbij, word lid van de LP en plant het idee van individuele vrijheid in jouw samenleving. Er komen nog genoeg kansen, bijvoorbeeld bij de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 😉
Marco Nijweide
Marco (32) is net terug van een interview met RTV Maastricht waar hij als kandidaat Kamerlid (nr. 10) van de LP een aantal stellingen doornam. Hij heeft er een voldaan gevoel over. “Het interview was totaal fair en ik was verrast door de niet vooringenomen toon tijdens het interview. Van tevoren was ik bezorgd: ik had het gevoel dat ik me in toom moest houden ook door mijn boosheid door het grote onrecht op dit moment, maar het lukte wonderwel: ik kon goed mijn kalmte bewaren. Goeie mensen daar. Het was een leuk gesprek“
Marco, geboren in Bogotá, Colombia en opgegroeid in het Limburgse Tegelen woont in Maastricht en werkt voor een particulier bedrijf. In het verleden was hij oprichter en President van Maastricht Students For Liberty en hoofdredacteur van het verenigingsblad van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Hij heeft ervaring met het journalistieke bedrijf opgedaan. “Als hoofdredacteur heb je de kans om het intellectuele debat aan te zwengelen.Dat ontbreekt nu overal. Al in 2013 schreef ik in een Tweet: “ik snap weer waarom ik niet meer Pauw & Witteman kijk.” Het zijn altijd dezelfde meningen, dezelfde mensen en discussies binnen een bandbreedte.” Op Youtube-kanalen als Café Weltschmerz kun je nog de diepte ingaan. Ik zoek juist de verdieping. Ik kijk al 10 jaar niet meer echt TV, alleen het journaal, om te kijken hoe de NOS ergens over bericht en hoe sommige gebeurtenissen gedownplayed wordt. Kijk naar de vele protesten in Oostenrijk of Denemarken. Bestuurders willen niets anders dan de rust bewaren in het land, wat er ook gebeurt en ze willen de mensen niet wijzer maken dan ze al zijn.
Er zijn nog steeds aardig wat mensen in mijn omgeving die vinden dat de NOS een objectieve informatiebron is, die betrouwbare informatie verspreidt. Ze zien niet dat de NOS niet objectief is. Ze volgen in het geheel niet de Code van Bordeaux. Ze zijn vaak vooringenomen, eenzijdig en gebruiken geen hoor en wederhoor. Dit zegt overigens ook oud NOS medewerker, Janneke Monshouwer van het boek: “Ander nieuws, wat het Journaal niet uitzond.” Ze beginnen bijvoorbeeld (29.8.2020) met een bericht over een protest in een of andere Russische stad tegen Poetin, dan komt een verslag over een protest tegen Netanyahu in Israel en pas daarna komt een minimaal en gebagatelliseerd bericht over een Coronademo in Berlijn waar Robert J. Kennedy junior voor een menigte van honderdduizenden mensen een speech gaf over de gevaren van het huidige coronabeleid en de expansie van de staat. Het is eerst wijzen naar “nare landen” zoals Rusland en Israël. Maar geen kritiek op de buitenproportionele maatregelen in Duitsland.”
Enkele jaren geleden was Marco niet van plan om voor de LP te gaan, “maar als je (klassiek) liberaal bent en daarom niet op D’66 of VVD wilt stemmen, dan kom je vanzelf een keer de LP tegen. FvD is een prima partij met dito standpunten. Alleen maak ik mij wel zorgen over het intern gedoe en het beeld wat gecreëerd wordt. Qua standpunten vind ik de LP toch wat completer. De LP is een goed alternatief alternatief: opstaan voor sociale, medische én economische vrijheden. Het is hard nodig, want de overheid wil nu mensen aanzetten een nog experimentele gentherapie te ondergaan, en als je dat niet wilt komt de afpersing via de beperking van de bewegingsvrijheid. Democratie mag geen dominantie van de “meerderheid” over minderheden zijn.“
Marco Nijweide is sterk geïnteresseerd in psychologie en filosofie. Hij is net begonnen met de opleiding tot hypnotherapie practitioner. Hij ziet dit als een praktische methode waarmee mensen echt geholpen kunnen worden. “Psychologie weet niet in het onbewuste te komen, hypnotherapie wel. Hypnotherapie heeft wetenschappelijk bewezen dat het werkelijk kan helpen. De blauwdruk hoe je met jezelf en anderen omgaat wordt in je vroege kinderjaren gemaakt. Mensen zijn zich die patronen vaak niet bewust en die kun je met hypnotherapie naar boven halen. Je leert jezelf beter kennen. En zelfkennis is belangrijk om gelukkig te worden en te realiseren dat je goed genoeg bent“. Hij denkt dat de therapie uit het alternatieve circuit gehaald moet worden, zeker met de enorme wachtlijsten in de GGZ. Hij denkt ook dat er in deze dagen veel psychische nood heerst door de Covid-19 maatregelen. Daardoor is hypnotherapie een goed alternatief waarin door de markt voorzien kan worden.
“Met de inbreuk op grondrechten die we nu meemaken zitten we in feite in een oorlogssituatie. We worden misleid door media, die hun negatieve boodschappen zo vaak herhalen dat ze het onderbewustzijn ingaan. Evolutionair gezien proberen mensen dreigingen te vermijden, dus als je mensen bang maakt heb je ze zó waar je ze wilt hebben. Die manipulatie is moreel slecht. Er bestaan alleen nog maar regeltjes. Vrijheid is een heel abstract begrip, totdat je het gaat verliezen. We gaan toe naar “everything that isn’t permitted by The Law is forbidden” (Ayn Rand, Anthem (1937), e-book, Project Gutenberg).
Een manier om het bombardement van dreigende boodschappen te ontlopen is om de TV en de krant te ontwijken. “Je hebt dan ook meer tijd om jezelf terug te vinden, geestelijk, emotioneel, spiritueel en intellectueel“.
Wij proberen nu om Marco Nijweide te vinden en stellen hem vragen.
Hoe is je stemming vandaag?
“èm, dat is een hele goeie. Phah!, ja, eh, beetje zwaarmoedig misschien“
Wat is je grootste zwakheid?
“where to start?“
Wat is je grootste sterkte?
“Mijn sociale kant waarbij ik mensen wil helpen.”
Heb je een motto?
“free your mind, mind your freedom“
Wat is je passie?
“dansen, dat is een vorm van vrijheid”
Wie is je favoriete kunstenaar?
“Antoni Gaudí. De Catalaanse architect-kunstenaar die natuurlijke vormen in zijn gebouwen wist te verwerken, van wie de mozaïeken vrolijkheid uitdrukken. Nederland is grauw, ik mis de passie en emotie in moderne architectuur, heb je de “nieuwbouw” achter het mooie oude stadhuis van Tegelen ooit gezien?“
(Het blijkt moeilijk op Internet er een plaatje van te vinden. Dat zegt al veel – red.)
Wie is je voorbeeld?
“Ludwig von Mises. Zijn moed, zijn intellectuele honger naar kennis. Een Homo Universalis“
Wat is je vroegste herinnering?
“Ons eerste huis, een hoekhuis, om het huis was een tuin en onze hond liep er altijd met me mee. Dieren zijn erg gevoelig, ze voelen met je mee, ze beschermen, ze hebben als het ware een morele verplichting ten opzichte van hun omgeving“
Wat is je idee van politiek?
“De vraag is een mooie valkuil. Politiek is voor mij wanneer mensen op basis van hun inzicht en met argumenten kunnen overtuigen. In alle eerlijkheid, kwetsbaar. Vandaag zijn dat dingen die weggekaapt zijn door de Leviathan-Staat. Alles wat goed is lijkt gekaapt om uiteindelijk iets slechts te brengen en vrijheid nog meer te beperken“
Waar ben je over 10 jaar?
“Dan zit ik met een cocktailtje op een eiland in Colombia, ik dans de Salsa. Ja, ik vraag me af of het in Nederland leuker gaat worden”
Wat is je lievelingseten?
“Witlofsalade met rollade en stoofpeertjes met krieltjes”
Heb je een geheim talent?
“ik denk wel dat ik goed kan dansen…”
Van welke muziek hou je?
“Latin natuurlijk, wacht, er is ook een heel mooi vrijheidslied uit de tijd van de slavernij: “Oh freedom!“, gezongen door de Golden Gospel Singers.“
Wat vind je een fijn boek?
“”De democratie voorbij“, van Frank Karsten Het heeft mijn ogen geopend voor het systeem waarin we leven”. Een boek dat ik nog niet heb en graag wil lezen is van Andrew P. Napolitano: “it is dangerous to be right when the government is wrong – a case for personal freedom“
Wat heb je in je bucketlist?
“Ik wil graag Spaans leren”
Waar geloof je in?
“De goedheid van mensen“
Waar heb je een hekel aan ?
“Aan slechte vibes, slechte energie“
Waar zou je in een tijdreis naartoe willen?
“1. naar het Wenen van Ludwig von Mises en 2. de wereld waarin mijn ouders opgroeiden en elkaar leerden kennen, om hen en mezelf beter te begrijpen”
Wie zou je graag ontmoeten?
“Aan één tafel met: Ayn Rand, Ludwig von Mises en Murray Rothbard”
Wat verbindt je met de LP?
“Het is een groep gelijkgestemden die vrijheid als belangrijkste goed zien en daar uiting aan geven“
Hoe zie je Nederland over 10 jaar?
“Ik hoop dat 1984 niet werkelijkheid gaat worden maar we zijn er hard naar op weg. China zal dan een grote Big Brother zijn”