Het Nederlandse politieke landschap

De Libertaire Partij neemt een unieke positie in binnen het Nederlandse politieke landschap. Andere politieke partijen profileren zich weliswaar op eigen wijze, maar hebben een belangrijke eigenschap gemeen: ze grijpen allemaal naar meer overheidsingrijpen om hun doelen te verwezenlijken.

De Libertaire Partij staat daarentegen voor vrijheid: persoonlijk, sociaal én economisch. Het thema van onze partij is daarom ‘Regeer je eigen leven!

Neem bijvoorbeeld de VVD, die zichzelf als liberaal profileert. Hoewel de VVD vrijheid predikt, bevordert ze de groei van de overheid en de regulering van het bedrijfsleven. Hierdoor beschermt de partij de individuele vrijheid niet consequent. De VVD steunt belastingverhogingen en omvangrijke staatsprojecten, wat lijnrecht ingaat tegen de klassieke liberale principes van een beperkte overheid en lage lasten. Bovendien is de VVD op sociaal vlak vaak betuttelend, wat haaks staat op onze uitgangspunten, zoals het recht op zelfbeschikking zonder inmenging van de staat.

D66, dat zich liberaal en progressief noemt, vertoont in de praktijk sterke socialistische standpunten. De partij pleit voor uitgebreide overheidsregulering in bijna elk aspect van het leven, van klimaatbeleid tot onderwijs en zorg. Hoewel D66 op sociaal vlak progressieve waarden uitstraalt, gaan hun oplossingen steevast gepaard met dwangmatig overheidsingrijpen. Dit botst met onze visie, waarin sociale vooruitgang en gelijkheid voortkomen uit de samenleving zelf, zonder dat de overheid overal haar stempel op hoeft te drukken.

Aan de andere kant staan partijen zoals GroenLinks en de PvdA, die openlijk pleiten voor een sterke collectieve overheid en haar sociale programma’s. Voor hen is de staat de drijvende kracht achter sociale verandering en economische herverdeling. Dit gedachtegoed offert persoonlijke en economische vrijheid op voor wat zij het “algemeen belang” noemen. Dit maakt hen fervente voorstanders van een grote, kostbare overheid en inefficiënte economische herverdeling, waar de Libertaire Partij zich fel tegen verzet.

Met het voorstel voor een constitutioneel hof neemt NSC een risicovolle stap. De Nederlandse grondwet bevat namelijk veel vaag omschreven positieve rechten. Een constitutioneel hof zou leiden tot beleidsbeslissingen door rechters op basis van deze onduidelijke bepalingen. Voor de Libertaire Partij vormt dit een ernstige bedreiging voor zowel de individuele vrijheid als de democratische balans, omdat de macht verschuift van het parlement naar een kleine, niet-gekozen elite.

De PVV presenteert zich als de Partij voor de Vrijheid, maar verschilt in wezen weinig van socialistische partijen zoals de SP. In tegenstelling tot de SP richt de PVV zich op streng integratiebeleid en het beschermen van de nationale identiteit, maar dit gaat gepaard met dezelfde staatsbemoeienis. De PVV offert economische vrijheid op voor nationalistisch en protectionistisch beleid, wat historisch gezien altijd heeft geleid tot grote sociale en economische ellende.

Waarin onderscheidt de Libertaire Partij zich?

De Libertaire Partij staat voor individuele, sociale en economische vrijheid: een minimale overheid die zich beperkt tot kerntaken zoals rechtshandhaving, veiligheid en defensie. Wij geloven dat economische en persoonlijke vrijheid hand in hand gaan. Dit betekent geen hoge belastingen of grootschalige overheidsprogramma’s, maar ook geen inmenging in het persoonlijke leven van burgers. Wij vertrouwen erop dat individuen zelf in staat zijn hun leven vorm te geven en dat sociale vooruitgang vanzelf ontstaat zonder druk van de staat.

Binnen het politieke spectrum zijn wij de enige partij die consequent vasthoudt aan zowel sociaal als economisch liberalisme. Waar andere partijen kiezen voor meer regels, controle en herverdeling, kiest de Libertaire Partij voor vrijheid, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking en gelijkheid voor de wet – voor iedereen!

Radicale hervormingen en transparantie

De Libertaire Partij pleit voor radicale hervormingen om het overheidsapparaat te verkleinen en efficiënter te maken. Wij willen de overheidsinstellingen afbouwen die zich bezighouden met zaken waar de overheid volgens ons geen rol in zou moeten spelen. Dit leidt tot aanzienlijke belastingverlagingen, waardoor burgers meer controle krijgen over hun eigen middelen en zelf zaken gezamenlijk en naar eigen inzicht kunnen regelen.

Wij streven naar radicale transparantie: jouw bruto-inkomen wordt je netto-inkomen. Je ontvangt een duidelijke factuur voor de geleverde overheidsdiensten, zoals nu alleen bij lokale belastingen gebruikelijk is. De overheid zal een sluitende begroting hanteren en structureel geen langlopende schulden maken. De toekomstige arbeid van ons allen, nu en in de toekomst, dient namelijk als onderpand voor deze schulden, iets wat de Libertaire Partij als een groot onrecht beschouwt. Wij verwerpen het geïnstitutionaliseerde post-keynesiaanse denken en het principe van onbeperkte geldcreatie. De veronderstelde positieve effecten daarvan zijn er in de praktijk niet. In plaats daarvan willen wij een sterke, gedecentraliseerde economie, gebaseerd op de inzet en creativiteit van de middenklasse, waarbij de vrije markt centraal staat.

Onze aanpak zorgt niet alleen voor een efficiëntere overheid, maar bevordert ook echte debatten waarin kosten en baten voor de overgebleven overheidstaken duidelijk worden afgewogen. Zo versterkt onze visie persoonlijke verantwoordelijkheid en de autonomie van elk individu.

Regeer je eigen leven!