Kabinet wil manieren vinden om vat te krijgen op versleutelde data

Uit privacynieuws.nl van 16.3.2023
“De overheid” wil graag in (on)bepaalde post mee kunnen lezen en end-to-end encryptie is juist bedoeld om te voorkomen dat er derden zijn die correspondentie meelezen. Dit is eigenlijk oud nieuws. We herinneren ons nog de druk die op Apple werd uitgeoefend om een iPhone van een crimineel te decrypteren.

Verdachte grootschalige bankpasfraude opgespoord via stemherkenning

Interessant artikel op security.nl, dat inzicht geeft in de stand van de techniek met betrekking tot stemherkenning. De jacht op stukjes gesproken tekst is geopend. Na de inventarisatie van handtekeningen, vingerafdrukken, DNA en pasfoto’s komt nu je stem aan de beurt. Zodra je wordt gevraagd ergens iets “in te spreken”, of je erop wordt geattendeerd dat een telefoongesprek wordt opgenomen, kun je er van uitgaan dat je stem in een database terechtkomt. Een van de dimensies van elektronische identificatie met behulp van patroonherkenningssoftware.

EFF: verplichte leeftijdsverificatie ondermijnt anonimiteit op internet

“Wetten die online leeftijdsverificatie verplichten ondermijnen de anonimiteit op internet, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtebeweging EFF. Volgens de beweging zijn leeftijdsverificatiesystemen eigenlijk surveillancesystemen en niet de juiste manier om jongeren te beschermen. Daarnaast is er het risico dat dit leidt tot een internet waar privégegevens standaard worden verzameld en verkocht.” Aldus een recent artikel op security.nl

Verwarring zaaien over surveillancewet grenst aan machtsmisbruik door overheid

Dit Volkskrant-artikel van de hand van Evelyn Austin staat achter een betaalmuur. Je kunt de volledige tekst opvragen bij de redactie. Evelyn Austin is directeur van Bits of Freedom, een lobbystichting die zegt 
op te komen voor digitale burgerrechten. Omdat ze mede door de Open Society Foundation van George Soros wordt gefinancierd, die staat voor “justice, equity, expression, and climate justice” is voorzichtigheid geboden. Beoordeel ze naar wat ze voor elkaar krijgen.

Gemeente Deventer zet drones in om woningen te controleren: “Big Brother is watching you”

Een vermakelijk artikel in “Welingelichte Kringen”. Goed voor een titel van een album van Suske en Wiske “de gluiperige gluurder”. Deventer burgemeester Ron König wordt aangehaald: “We bekijken geen mensen in hun persoonlijke levenssferen. We controleren het bestemmingsplan. We zijn niet op zoek naar wat mensen allemaal doen”. En gij geleuft het, nietwaar? Het artikel werd op 23 maart gepubliceerd, we hadden het eerder op 1 april verwacht. Anyway, tijd om de katapult uit de kast te halen en ermee te gaan oefenen. P.S. De titel “de glunderende gluurder” bestaat al, er blijken inderdaad ook apocriefe Suske-en-Wiske albums te bestaan.

Politie keek heimelijk mee in chatgroepen van Extinction Rebellion

In een artikel van “Cops in Cyberspace” wordt uiteengezet hoe een infiltrant “onder het alias ‘Inge’ een agent wekenlang heimelijk heeft meegekeken in besloten chatgroepen van Extinction Rebellion op Signal. De activisten waren bezig met de voorbereiding van de blokkade van de A12, eind januari. Maar al in november was ‘Inge’ actief in de groep. Ze verzamelde berichten en bracht de beheerders in kaart, zo blijkt uit de strafdossiers; acht demonstranten worden verdacht van opruiing en vernieling. In de zaak deelde een informant namen van organisatoren van de blokkade. …”

Europese Commissie komt in mei met wetsvoorstel voor digitale euro

Artikel van security.nl.van 24 maart. De Europese Commissie komt in mei met een wetsvoorstel voor de digitale euro. Daarbij zal de Commissie ook onderzoeken of uitgifte van de digitale euro in het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB) past. (…)