Op naar een belastingvrij wettig betaalmiddel!

Bitcoin en andere blockchain valuta’s hebben enorme potentie in een vrije samenleving. Ze bieden een vluchthaven van waarde voor wie minder vertrouwen heeft in door overheden gemanipuleerde munteenheden als euro of dollar. Valuta onder beheer van centrale banken zijn onderhevig aan inflatie. De geldkraan in Frankfurt en Washington DC staat constant open zonder dat een zelfde mate aan waarde wordt gecrëeerd.

De LP is cryptobetaalmiddelen gunstig gezind. Belasting daarop willen wij schrappen. Het kabinet moet bovendien vastleggen dat het de komende tien jaar er geen juridisch raamwerk voor optuigt. Bestaande regelgeving wordt afgeschaft.

Bitcoin aannemen als wettig betaalmiddel strekt wat ons betreft tot aanbeveling.

Het Bitcoin protocol toont de hele wereld wat de kracht van decentralisatie is. Zonder controle over de immense rekenkracht van het netwerk kan niemand de munt kraken of manipuleren.

De LP ziet bitcoin als digitaal cashgeld; een anonieme manier om te betalen en dat is prima. Wij zouden graag alvast zien dat de Nederlandse overheid betalingen in bitcoin accepteert. Het zou zelfs een deel van haar deviezen kunnen aanhouden in deze munt, een reserve zoals goud.  

Blockchain is transparant door het open source karakter, hierdoor zou het goed kunnen werken voor digitale verkiezingen. Zwitsers testen al met stemmen via blockchain, dat kunnen Nederlanders ook!

Nu nog zijn bitcoinhandelaren in ons land verplicht zich te registreren bij De Nederlandsche Bank. Identiteit van klanten dient door hen te worden geverifieerd. Dit betekent een identificatieplicht voor consumenten. De LP wil daarvan af. Want wat in uw digitale knip zit, gaat wat ons betreft niemand wat aan.

Bitcoin is in essentie een ideaal betaalmiddel zonder de noodzaak van een controle-orgaan en dus vervalt hier een voorname rol die overheden zich op dit gebied met liefde maar ook met veel manipulatie hebben eigen gemaakt.

LP bepleit:

1. Onderzoek naar Bitcoin als geldstandaard in Nederland.

2. Cryptomunten belastingvrij, zowel de munt als de waardevermeerdering.

3. Wat op zogenaamde ‘wallets’ staat, blijft privé. Geen indentificatieplicht, geen nieuwe wetgeving!

4. Opheffing registratieplicht voor beginnende bedrijven in cryptobetaalmiddelen.

Bitcoin, de nieuwe geldstandaard / een artikel door Sander Boon