meer dan alleen Bitcoin: voor elke Libertariër wat wils

Door JvL
Van 12 tot en met 14 oktober was de bekendste en grootste Bitcoinconferentie sinds een lang tijd weer in Europa. In Amsterdam (Westergasfabriek) kwamen zo’n 3000 mensen bijeen. Er was voor ieder wat wils, met presentaties, discussies en talks over technische aspecten, hoe zelf aan de slag te gaan met bitcoin en Lightning, economisch speelveld, privacy, politiek, geopolitiek, medialandschap, institutionele investeerders, mensenrechtenactivisten, de slechtheid van de staat en over het klimaat.

Disfunctioneren van overheden was een rode draad op conferentie
Ten eerste werd er veel gesproken over de desastreuze staat waarin het monetaire fiatgeldstelsel zich bevindt (fiat geld is geld uitgegeven en goedgekeurd door een overheid). Overheden en centrale banken (4 handen op één buik) zijn al sinds de financiële crisis van 2008 bezig met de economie en het financiële stelsel op te blazen. Dit door geld uit het niets te creëren/printen en met fiatgeld alles te overspoelen. Dit met desastreuze gevolgen voor het overgrote deel van de bevolking. Dit heeft geleid tot de ontwaarding van ons geld en spaargeld. De hoge inflatie die hierop volgt is merkbaar. De officiële inflatiecijfers (door een overheidsinstelling berekend) zijn ook nog eens zwaar gemanipuleerde cijfers. Vanaf de jaren-80 is er stapje voor stapje gesleuteld aan het officiële inflatiecijfer en hoe dat berekend wordt (Consumer Price Index, CPI). Woonlasten, onderwijs en zorg bijvoorbeeld zijn voor het gemak van de overheid uit de CPI gehaald. En juist deze drie zaken die voor iedereen van groot belang is, zijn juist enorm veel duurder geworden. Daarnaast zorgt zomaar kapitaal toewijzen van bovenaf voor een grote misplaatsing/allocatie van kapitaal. Terwijl kapitaal toewijzen ook een zeer delicaat spel van vraag en aanbod is, waarbij iedere vorm van overheidsbemoeienis zeer desastreus is. Dit betoogt ook de economische stroming ‘De Oostenrijkse School’. Ook het Mises Instituut Nederland gaf een presentatie op de Bitcoinconferentie over de Oostenrijkse School.

Gewelddadigheid van de staat
In het Westen kunnen we ons er (nog) geen voorstelling bij maken, maar voor grote delen van de wereldbevolking is bitcoin de enige reddingsboei. Zo’n 54% tot 66% van de wereldbevolking leeft onder een autoritair regime (even buiten beschouwing gelaten dat een libertariër sneller vindt dat iedere vorm van een overheid autoritair is en een regime). Het gaat hier even om wat mainstream wordt gezien als een autoritair regime.
Het meest indrukwekkend verhaal van de hele conferentie was het verhaal van de vrouw van Julian Assange, Stella Assange. De bekende journalist heeft slechts zijn werk gedaan en zeer grote misstanden aan de kaak gesteld. Hij schreef over het gewelddadigste regime in de geschiedenis, namelijk de Verenigde Staten. En hij stelde allerlei zaken in Afghanistan en Irak aan de kaak. Daarbij kwam naar voren dat de Verenigde Staten doelbewust burgers heeft vermoord op grote schaal en dat de soldaten de slachtoffers uitlachten. Ook stelde hij de middeleeuwse martelpraktijken in de Amerikaanse gevangenis op Cuba, Guantanamo Bay, aan de kaak. Daar werden ook kinderen, gehandicapten en ouderen gemarteld. Dit publiceren heeft zijn leven kapot gemaakt. Omdat hij de waarheid vertelde is hij staatsvijand-nummer-1 geworden voor de Verenigde Staten. Hij is al jaren op de vlucht en zoekt asiel. Hij woont in verschillende ambassades. Maar nu heeft het Verenigd Koninkrijk (een trouwe bondgenoot van de VS in alle illegale oordlogen) besloten dat hij uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten. De vrouw van Julian Assange vertelde het meeslepende verhaal en hoe het persoonlijk met hem gaat. Ze gaf aan het bitcoinnarratief over vrijheid en scheiding van staat en geld heel goed te begrijpen.
Ook het gesprek met vier mensen die door hun eigen overheid achtervolgd worden was zeer indrukwekkend. Deze vier mensen hadden alles te danken aan bitcoin want dat stelt hen in staat om door te blijven gaan aangezien zij door alle financiële instellingen worden geweerd. Bitcoin stelt hen in staat transacties te doen, ongeacht hun status in eigen land. Het waren allen mensenrechtenactivisten of hoger opgeleiden die geen informatie van een toonaangevend bedrijf waarbij ze werkten, wilden doorspelen aan de overheid van eigen land. De panelleden kwamen uit Kazachstan, Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne. Bitcoin stelt hen in staat om nog actief te zijn in eigen land en -familie, vrienden of oppositie-en mensenrechtengroeperingen te helpen vanuit het buitenland. De mevrouw uit Kazachstan woont in Brussel en heeft een Belgische bankrekening. Zij wordt als staatsvijand in Kazachstan gezien vanwege het aankaarten van de schending van mensenrechten. Toen het regime uit haar eigen land die Belgische bank verzocht om alle gegevens en betaaltransacties over te dragen, deed die Belgische bank dat gewoon. Tot verbazing van iedereen.

Medialandschap en bitcoin
Hoe de mainstreammedia over bitcoin schrijft werd ook behandeld. De mainstreamkanalen verspreiden op grote schaal misinformatie over bitcoin. En dat al meer dan 10 jaar. Het zou worden gebruikt door criminelen, zou energie verspillen en ‘de hele wereld kapot maken’, mensen die iets zien in bitcoin worden weggezet als extreem-rechts en er wordt een verbod gepropageerd.
Het niveau van de kritiek is doorgaans laag en alles wat opgeworpen wordt is al vele malen onderuitgehaald. Toch besloot een New York Timesjournaliste bij een panel aan te schuiven. Dit leidde tot een gênant gesprek. Ze begon harder en zenuwachtiger te praten. Toen ze in het nauw was gedreven begon ze te roepen dat er weinig vrouwen aanwezig waren. Op zich is dat waar, maar dat is wel een zeer oppervlakkige observatie. Er kwamen mensen van over de hele wereld op de conferentie af met zeer verschillende diverse achtergronden, verschillende invalshoeken en verschillende expertises (economen, handelaren/investeerders, mensenrechtenactivisten, hobbyisten, computergeleerden, podcastmakers). Ze kwam ook nog aanzetten met dat bitcoin een ponzi/piramidespel is. Dit zonder een definitie te geven van een ponzi/piramidespel. Voor de lezers die veel mainstreamberichten hebben gehoord en er zich nog niet in verdiept hebben, een ponzi/piramidespel heeft onderstaande eigenschappen. Geen van alle zijn van toepassing op bitcoin.
Definitie ponzi/piramidespel

  • Belofte hoge rendementen met weinig of geen risico: Bitcoin is een jonge technologie/protocol die in een zeer gewelddadig financieel landschap opereert, waarbij de prijs (sterk) fluctueert. Er is zeker risico aan verbonden. Ook zit er geen centrale partij achter. Bitcoin dus niemand is bevoegd een belofte te doen;
  • Consistent rendement, een vaste uitkering van constant dezelfde hoogte op de investering: dit ontbreekt bij bitcoin;
  • Geheime en/of zeer complexe strategieën: het Bitcoin protocol is volledig open en iedereen is vrij om er aan deel te nemen of om eraan te werken. Op het eerste oog lijkt Bitcoin wat complex, maar na een tijdje je erin te verdiepen zie je dat het relatief simpel in elkaar zit. Bitcoin is een conservatief en duidelijk protocol, waarbij er terughoudend wordt omgegaan met (grote) veranderingen;
  • Altijd problemen met papierwerk: bitcoin is een peer-to-peer systeem waarbij individuen zonder tussenkomst van een derde partij met elkaar een transactie kunnen doen. Er komt dus geen papierwerk aan te pas;
  • Het wordt je zeer moeilijk gemaakt eruit te stappen en je geld terug te krijgen: bitcoin is vooral bedoeld om het in eigen beheer te bewaren. Je hebt zelf de digitale sleutels tot je bitcoinkluis.

Ook Nigel Farage kwam spreken. Hij gaf aan dat als je een gevestigde orde uitdaagt, wat Bitcoin doet, de mainstreammedia wordt ingezet om je te demoniseren. Hij heeft daar zelf ervaring mee gehad bij het Brexit proces en zag zeer veel parallellen tussen de benadering van de media van hemzelf en bitcoin. En niet lang nadat hij dit had uitgesproken, werden we door het Financieel Dagblad (FD) op onze wenken bediend. De kop van het artikel was ‘Duizenden doemdenkers op bitcoinfeest loven hun munt als levensredder’. Het artikel zelf had een zurige toon, terwijl mijn persoonlijke ervaring tegenovergesteld was. Nigel Farage was de hoofdfoto van het artikel, want dat scoort lekker bij de lezer. Want ‘Farage is slecht dus bitcoin ook’. Farage werd in het artikel een populist genoemd. Er werden wat bezoekers gequoot (die waarschijnlijk gewoon lekker wat zaten te drinken) en er werd hen op een onbewaakt moment wat gevraagd. Dat is allemaal door de journalist opgeschreven zodat het lijkt dat die quotes de tendens waren op de conferentie. Met de interessante sprekers die uit alle windstreken naar Amsterdam kwamen werd niet gesproken. Er werd over hen gepraat door het FD in plaats van met hen. En alles en iedereen was zeer laagdrempelig te benaderen, maar een interessant gesprek wat strookt met de denkbeelden van de journalist is natuurlijk niet de bedoeling van het FD geweest.

Libertair perspectief op de Bitcoin conferentie
Er was voor iedere libertariër wat wils op de conferentie. Het ging niet alleen over bitcoin, dus ook mensen die geen die-hard bitcoiners zijn kwamen aan hun trekken. Er is een kans dat de bitcoinconferentie volgend jaar weer in Amsterdam is.

Voetnoten

Een greep uit de video’s van de gesprekken, presentaties en discussies op de conferentie:

Has Bitcoin’s Inflation Hedge Narrative Failed? w/ Greg Foss, Jeff Booth, Dylan LeClair – YouTube
Bitcoin’s Media Problem w/ Daniel Prince, Jemima Kelly, Izabella Kaminska, Pete Rizzo, Joe Hall – YouTube
FATF is a Threat to Bitcoin Privacy w/ Matt Odell, Patrick Hansen, Kevin Murcko and Sjors Provoost – YouTube
Free Julian Assange w/ Stella Assange – YouTube
NODL: How to set up a node – YouTube
Lightning Starters Guide w/ Bart Mol – YouTube
Analyzing the Bitcoin Market w/Root – YouTube
Intro to Austrian Economics w/ Willem Cornax – YouTube
Your Risk is not Risk w/ Mauricio Di Bartolomeo, David Seroy, Allen Farrington, and Sam Abbassi – YouTube
Bitcoin, Making Honeybadgers Out Of People w/Danny Brewster – YouTube
Mass Bitcoin Adoption in Europe w/Bert Slagter – YouTube
Beating the Energy Crisis with Heat Recovery w/ Jelmer ten Wolde – YouTube
The Bitcoin Privacy Debate w/ Max Hillebrand, Odell, Nicholas Gregory, Giacomo Zucco,Perianne Boring – YouTube
Maximalism w/Mir Liponi, John Carvahlo, and Pete Rizzo – YouTube
Uncertainty and Hope w/ Tuur Demeester – YouTube
The Euro & Bitcoin w/ Dylan LeClair, Marc Friedrich, Marc van der Chijs, and Alfonso Peccatiello – YouTube


29 oktober 2022

Multinationalssupranationale inspiratie voor ondernemen zonder overheid

Red/ED
Belastingontwijking door multinationale ondernemingen verdient de aandacht, want je wilt graag weten hoe dat werkt en of en hoe je de door hen gebruikte mechanismes voor jezelf ook kunt toepassen. Het spreiden van activiteiten over verschillende jurisdicties kan het effect hebben dat er meer middelen in de onderneming blijven en dat ondernemingsrisico’s breder verdeeld worden, zodat die onderneming betere kansen op groei en overleven heeft. Het heffen van vennootschapsbelasting laat de economische waarde van ondernemingen dalen met ongeveer hetzelfde percentage als de omvang van de heffing. Het ontwijken van vennootschapsbelasting is dus in het belang van de eigenaren van die onderneming.
Het belangrijkste besparingsmechanisme is om winst en vermogen in die jurisdicties te leggen waar die het minst belast en het best beschermd worden. Daarvoor is een structuur nodig met verschillende bedrijven in verschillende (fiscale) jurisdicties.
Laten we de belangrijkste mechanismes eens doornemen:
 

1. Transfer Pricing.

Een onderneming met verkoopactiviteiten in hoge-belastinglanden zet een handelsmaatschappij (Trading Company) op in een Special Economic Zone (SEZ, bijvoorbeeld een vrijhaven). De grondstoffen of handelsgoederen worden door die onderneming ingekocht en doorverkocht voor een hogere prijs aan de eigen productie- en verkoopmaatschappijen in de hoge-belastinglanden. Het is normaal dat over de handelswinsten in SEZ’s geen of zeer weinig belasting wordt geheven. Omdat het zo’n simpele en effectieve manier is om in de internationale handel belastbare winsten af te romen is het ook duidelijk dat de fiscus in de hoge-belastinglanden met een vergrootglas kijkt naar de transferprijzen die worden doorberekend aan de lokale maatschappijen. Omdat dat soms vrij moeilijk is, mag de fiscus volgens de OECD-richtlijnen doorvragen en wordt aan de lokale werk- en verkoopmaatschappijen een wettelijke medewerkingsplicht opgelegd. Doordat fiscale autoriteiten steeds vaker internationaal samenwerken is het zaak om in de af te geven transfer pricing documentation consistent te blijven.

Een simpel rekenvoorbeeld: Je handelsmaatschappij in de Free Zone van Curaçao* koopt in Venezuela fietsen voor 50 euro per stuk. Je verkoopt de fietsen voor 800 euro aan je winkel in Nederland, die er dan nog een fietsbel met jouw merk op zet. Je verkoopt die robuuste, “made in America”-fietsen aan je klanten voor 1000 euro per stuk (excl. BTW). De winst van 200 euro per fiets dekt te nauwer nood je lokale aftrekbare kosten, zodat je onderneming nog maar 5% winst over de omzet maakt. Van die 50 euro winst moet je 25% vennootschapsbelasting afdragen: 12,50. Je betaalt dan in totaal 27,50 euro per fiets belasting – 15 euro in Curaçao en 12,50 euro in Nederland. Zonder je onderneming in Curaçao had je 200 euro belasting afgedragen..
*”Curaçao’s Free (Economic) Zones are being regulated by the economic zone law and are one of the tools supporting the development of Curaçao as a Logistics and Distribution Center. These zones are fenced-in Customs areas where goods can be stored, displayed, packed, manufactured and distributed and where certain types of services, for example regional repair centers, may be rendered free from import duties. In addition, the profit tax on profits generated from export is only 2%. Import, export and transit of goods are completely duty-free and special tax incentives are provided to free zone companies. The activity must be focused on trading with or providing services to companies outside of Curaçao.” Uit: https://www.cinex.cw/investments/investment-sectors/economic-zone#

2. Licenties
Een productieonderneming gebruikt know-how (intellectueel eigendom, IP (intellectual property), proprietary knowledge) die wordt geleverd door de rechtspersoon die houdster is van die IP. Daaronder horen niet alleen patenten, maar vooral ook recepturen, formuleringen, merken en medewerkende experts. Zonder die IP kunnen producerende ondernemingen niets doen. Als onderdeel van een multinationale groep van ondernemingen zijn de lokale ondernemingen via een licentieovereenkomst eraan gehouden die IP te gebruiken en voor dat gebruik royalty’s af te dragen. Dit gaat ten laste van de winst vóór belasting. Het is gunstig voor de onderneming wanneer die royalty’s in een jurisdictie terecht komen waar ze niet of nauwelijks belast worden.
De hoogte van de door de fiscus geaccepteerde afdracht (naar het buitenland) is vaak onderwerp van onderhandelingen tussen de multinationale onderneming en de lokale fiscale autoriteiten. Het gaat daarbij om “rulings”. De moedermaatschappij kan daarbij gevraagd worden te bewijzen dat ze voor het genereren van de know-how in het buitenland inspanningen (heeft) verricht. Dat is een van de redenen waarom je bijvoorbeeld in Zwitserland veel R&D activiteiten vindt.

Royalty’s van zo’n 5% over de omzet zijn gebruikelijk. In het voorbeeld van de fietsen uit Venezuela zou per fiets 50 euro afgedragen kunnen worden aan de houder van het fietsenmerk. De afdracht gaat ten laste van de winst, zodat de vennootschapsbelasting nihil zou worden. Wedden dat die houder mettertijd ook residentie ergens in het buitenland krijgt?

3. Interne concernfinanciering
Doordat flink wat geld via de trading companies en de IP-houdstermaatschappijen naar lagebelastingjurisdicties vloeit, ontstaat daar vaak een surplus van liquiditeit, dat geïnvesteerd wil worden. Voor het beschikbaar maken van kapitaal kan een “at arm’s length” (dwz. marktconform) interest worden opgelegd, die net als de royalty’s de lokale winst vóór belasting belast. Daarom heeft zulk een houdster- of handelsmaatschappij vaak ook de functie van interne financiële dienstverlener. Inkomsten uit financiële dienstverlening worden in veel jurisdicties lager belast dan “normale” bedrijfswinst. Ook kunnen de aandeelhouders van juist deze maatschappijen profiteren van aldaar uitbetaalde dividenden, maar dat even terzijde.
De Nederlandse fietsenhandelaar wil een vestiging in Amsterdam openen waarvoor heel veel key money nodig is. Misschien wil je onderneming in Curaçao jou wel zoveel geld lenen … Of de houdstermaatschappij van je fietsenmerk.

4. Incentives
Een buitenlandse onderneming is in vele hogebelastingjurisdicties zeer welkom om te investeren, aangezien dat meestal “banen schept”. Elke “baan” erbij is immers een goede zaak in de ogen van de zetbazen van de lokale tax farms: ze verhogen de bijdragen à fonds perdu aan pensioenen, werkloosheidsverzekeringen, te dure medische verzekeringen, en om het feest compleet te maken stijgen ook nog de opbrengsten van inkomstenbelastingen. Multinationale ondernemingen zijn in principe vrij om hun eigen keuzes te maken waar ze zich willen vestigen en kunnen zo een sterke positie innemen om over “tax incentives” te onderhandelen. Onder incentives kunnen jarenlange “tax holidays” vallen, maar ook royale “tax rulings” betreffend de risico-opslag op de rentevoet van concernfinancieringen, of het versneld afschrijven van activa, waardoor de winst wordt gedrukt. Verder: goedkoop industrieterrein, subsidies op de werving en scholing van lokaal personeel, het soepel verkrijgen van vergunningen, etc.
Van je plan voor een nieuwe vestiging in Amsterdam heeft de gemeenteraad lucht gekregen. De links-groene stadsregering wil als incentive wel een groot aantal fietsen van je kopen. Het is voor hun groen-witte-e-fietsenplan, dat helpt om het gebruik van fossiel terug te dringen. Als tegenprestatie willen ze dat je in je fietsen een innovatieve elektrische hulpmotor met accu inbouwt. Het blijkt een dure grap: in Brazilië vind je tenslotte een toeleverancier die voor 100 euro de uit China afkomstige onderdelen naar Venezuela kan leveren, waar ze voor een habbekrats worden ingebouwd. Je bent daardoor in staat de zeer robuuste “made in America” elektrische fiets aan de Stad Amsterdam bij afname van 10’000 stuks, voor 1’700 euro per stuk, exclusief BTW (waarvan de stad als publiek orgaan vrijgesteld is) te verkopen, een absolute hit.

5. Andere mechanismes
Het splitsen van contracten in on- en offshore-contracten is een andere veelgebruikte methode om belasting te ontwijken. Hierbij kan het ook gaan om het ontwijken van BTW op het inhuren van (buitenlandse) expertise. Het wordt vaak gebruikt in verband met grote investeringsprojecten.
In het artikel “Tax avoidance by Multinational Companies – methods, policies and ethics” van Farok Contractor vind je een goed overzicht van het spanningsveld tussen de mechanismes die multinationals gebruiken en de reacties van lokale fiscale autoriteiten. Als belangrijkste mechanisme (vanuit het oogpunt van de VS) is het gebruik van de “tax deferral” of “tax exemptions” regelingen, waardoor op buitenlands inkomen geen belasting hoeft te worden betaald. Zulke nationale regels kunnen voor ondernemingn en ook voor particulieren interessant zijn, zoals de Nederlandse deelnemingsvrijstelling voor Holdings en de aanmerkelijk belangregeling voor particulieren. Of de belastingvrijstelling van buitenlands pensioeninkomen in Hongarije of de 10-jarige belastingvrijstelling in Portugal voor pensionado’s (geruchten gaan dat dit wordt afgeschaft).
In het artikel vind je ook een beschrijving van “inversion”, de tactiek die DSM recent gebruikt heeft om via haar “merger” met het Zwitserse Firmenich haar hoofdkwartier van Nederland naar Zwitserland te verleggen.

Libertair Perspectief
De bestudering van supranationale ondernemingen laat zien dat het speelveld voor ondernemingen behoorlijk scheef kan staan. De lokale familieonderneming met maar één standbeen moet zich daardoor meer inspannen om te overleven dan een supranationale onderneming. Het concurrentievoordeel van Heineken tegenover lokale, kleinschalige brouwerijen die volledig blootstaan aan lokale overheden heeft echter ook een keerzijde: omdat het geld bij Heineken gemakkelijker verdiend wordt, kan er een zekere luiheid gaan ontstaan die hun creativiteit doodt. Dit wordt ook wel “complacency” genoemd. Het wordt voor dat soort ondernemingen dan vaak efficiënter om innoverende, kleine bedrijven op te kopen dan om zelf te innoveren.

“Multinationaal” is misschien niet het juiste woord voor een adequate beschrijving van het soort samenwerkingsverbanden die zich feitelijk supranationaal hebben georganiseerd. Deze organisaties staan in feite los van overheden. De kern van zulke ondernemingsstructuren staat boven elke definitie van nationaliteit: ze ligt in de netwerkstructuur van tientallen, honderden en soms van duizenden “lokale” ondernemingen, die met elkaar volgens geheel vrij bepaalde kartelachtige afspraken samenwerken. Die structuur faciliteert het optimaliseren van de belangen van de eigenaren. Ze gebruiken de pluriformiteit van rechts- en fiscaalsystemen, van de her en der nog bestaande rechts- en fiscaalvrije ruimtes (offshore, SEZ’s) en plaatsen hun activiteiten daar waar dit het voordeligst is voor de hele groep.

Supranationaliteit is een van de onderwerpen die in het agorismeproject OZO (Ondernemen Zonder Overheid) centraal staan. Hoe kun je als individu je broodwinning zo structureren dat je gebruik kunt maken van gedecentraliseerde structuren, waardoor je een wezenlijk deel van de van jou verlangde “bijdragen” voor je eigen, individuele levenskeuzes kunt behouden. We bestuderen bijvoorbeeld ook hoe je Harry Schultz’s Three-Flagstrategie kunt faciliteren. Maar het gaat nog veel verder.

Het opbouwen van supra- en multinationale structuren lijkt vooralsnog voorbehouden aan zeer grote ondernemingen. Echter, hier biedt de digitale revolutie enorme kansen op schaalverkleining. Die kansen liggen enerzijds in het administratieve beheer van complete ondernemingen in gedecentraliseerde, versleutelde grootboeken, en van aandelenregisters op het internet en anderzijds de enorme mogelijkheden om productie-, handels- en dienstverlenende netwerken te creëren waar ondernemende mensen zich bij kunnen aansluiten. “Commercial networks” kunnen populairder worden dan “social networks”. Er zullen in die netwerken noch werkgevers, noch werknemers bestaan. Ook financiële dienstverlening kan op die manier gedecentraliseerd worden, waarbij uiteindelijk transacties allemaal neerkomen op peer-to-peercirculatie van digital currency, oftewel consumer-to-consumerinteractie, zonder dat er van wetswege een als rechtspersoon geregistreerd intermediair nodig is. Dat intermediair heeft een netwerkstructuur. Ongrijpbaar voor politiek, “recht” en fiscus. Airbnb en Uber hebben de fout begaan zichzelf een ouderwets geregistreerde ondernemingsvorm te geven. Ondernemen Zonder Overheid betekent letterlijk: de toekomstige onderneming is geen “rechtspersoon” meer. Ze staat los van overheidswetten en heeft daarom ook geen overheid nodig.
Deze toekomst is al begonnen. Bitcoin heeft geen adres. Cryptocurrency is nog maar het begin. Het gebruik van fiscale mazen in de multinationale netten en van tax havens door multinationals zal in de ogen van ons nageslacht misschien een primitief beginnetje lijken van een tendens, waardoor uiteindelijk de nationale overheden zoals we die nu kennen uiteindelijk het loodje zullen leggen. 


Actuele cijfers

Bitcoin: 20’723.72 (28.10.2022) / 19’847.18 (13.10.2022) / 20’185.02 (30.09.2022) / 19’561.30 (16.09.2022)
CHF:  1.0065 (28.10.2022) / 1.0225(13.10.2022) 1.0367(30.09.2022) / 1.0354 (16.09.2022)
Goud: 1’651.00 (28.10.2022) / 1’722,30 (13.10.2022) 1’698.00 (30.09.2022) / 1’672.00 (16.09.2022)

Alle noteringen zijn in Euro

Inflatie:
De geharmoniseerde prijsindex volgens methode EU (HCIP) is voor september 2022: 17.1% (in augustus 13,6%, in juli 11.6%, injuni: 9.9%).

Bedrijfssluitingen

Het aantal uitgesproken faillissementen kun je volgen via de geactualiseerde cijfers van het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen valt in september 2022 hoger uit dan in september 2021: 180 tegenover 164 één jaar geleden.


Actueel

“De overheid is als poep aan je schoen,
lastig eraf te schuren en het blijft stinken”

(Agorist Anonymous)

Gemeenten willen interieurfoto’s van je huis

Er is een rel ontstaan vanwege het feit dat in enkele Oost-Brabantse en Twentse gemeenten huiseigenaren brieven van hun gemeente ontvingen met het verzoek om foto’s van het interieur van hun huis te sturen, zodat de WOZ-waerde kon worden geactualiseerd. De redactie is van mening dat de ambtenaren die deze ranzige “pilot” hebben bedacht het bovenstaande citaat – toegegeven, het is een beetje grof – rechtvaardigen. Er zijn inmiddels door de PVV kamervragen over gesteld. Voor achtergronden, zie bijvoorbeeld het artikel van Erik Ouwerkerk, gepubliceerd door Café Weltschmerz.


OPROEP aan ALLE ondernemers

Het is tijd om onze business af te schermen voor ongewenst publiek” Een korte Youtube-video, recht voor zijn raap met een krachtige, goed geformuleerde oproep door Bryan Franken uit de gemeente Westland, die het zat is om door de overheid gepiepeld te worden. Bryan kreeg een schandalig telefoontje van een BOA, een spion van de overheid. Met “ongewenst publiek” bedoelt hij – om elke bias weg te nemen – de overheid.

FILM: externe besturing van de Mainstream Media

Inside Mainstream – Was Ex-Mitarbeiter über die Medien berichten“. Ex-nieuwsmakers, die uit het systeem gestapt zijn doen een boekje open over censuur en propaganda en de omkoping van de media door de overheid. Een film van Elsa Mittmannsgruber, met Nederlandse ondertitels verspreid door Café Weltschmerz. Zeer aanbevolen door uw redactie.

Documentaire: Rapportage vaccinatieschade. 

Langzaam dringt de omvang van de Corona-vaccinatiecatastrofe door. In New York oordeelde een rechter dat ongevaccineerde overheodsmedewerkers ten onrrechte ontslagen zijn geworden. De berichten over ernstige bijwerkingen van “het vaccin” nemen toe en worden elke week geloofwaardiger en alarmerender. Er bestaat oversterfte, waarvan de Nederlandse overheid de oorzaak niet wil onderzoeen. Zelfs Pieter Omtzigt is daar boos over. Tot in Duitsland toe moet inmiddels zelfs vaccinazi Karl Lauterbach toegegeven dat de Corona-vaccinaties ernstige nevenwerkingen kunnen veroorzaken. Blckbx.tv is een van de media die er regelmatig en uitvoerig aandacht aan besteden:
https://www.blckbx.tv/corona/reportage-vaccinatieschade-als-er-iets-misgaat-dan-bestaat-samen-niet-meer


Cybernieuws

(van onze redacteur)

Campagne tegen scanplan Brussel

Verschillende burgerrechtenbewegingen zijn op 19 oktober de campagne “Stop Scanning Me” gestart tegen de plannen van de Europese Commissie om alle chatberichten van Europeanen verplicht te controleren. Ook is er een document gepubliceerd waarin de Europese digitale rechtenbeweging EDRi inhoudelijk ingaat op het scanplan van Brussel en welke gevolgen dit zal hebben voor de rechten van burgers. Lees hier het verhaal over de campagne en hier over de veelzeggende reactie van minister Yesilgöz: Zij meldde dat EU-lidstaten “overwegend positief” zouden zijn over het plan om alle chatberichten te controleren. Ons commentaar: what the hell zijn de meningen van “staten” waard die geen bevolking representeren?
 

Wetsvoorstel aanpak radicalisering

De Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State (RvS) hebben zich kritisch uitgelaten over een wetsvoorstel van het kabinet voor de aanpak van radicalisering. Dit wetsvoorstel laat ruimte voor interpretatie wat geïnterpreteerd kan worden als “ondermijning van de democratische rechtsstaat”, het bakent onvoldoende af welke partijen bij terrorismebestrijding om de tafel mogen zitten, etc. Lees hier het hele verhaal.
Voor het Libertarisme is dit van belang, omdat het steeds gemakkelijker wordt om politieke stromingen als “terroristisch” of “ondermijnend” aan te merken. Zoals we in de vorige editie van Libertair Perspectief meldden, werd vorige maand in België de libertariër Yannick Verdyck door een politiecommando vermoord, omdat een of andere opdrachtgever in de overheid van mening was dat hij geradicaliseerd was en mogelijk een terroristische aanslag aan het voorbereiden was. Het ijs wordt zeer dun; we gaan duidelijk in de richting van een staatsfilosofie die haar tegenstanders met geweld wil elimineren.
Hoe kunnen we de radicalisering van de overheid stoppen?


Agorisme

Insidertip:Alongside Night, de verfilming, free view!
Naar de science-fiction roman van J. Neil Schulman, die als geen ander de principes van het Agorisme illustreert. In bijna twee uur kijkplezier krijg je de inhoud van deze in 1979 gepubliceerde en in Nederland nauwelijks bekende roman te zien. Net zo profetisch als Ayn Rand. Je zult er veel in herkennen. Motiverend om je op de ontsnapping uit de “Great Reset” van de tax farm voor te bereiden. Voor onze libertarische lezers een must see. 
FREE VIEWING op Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=aX6q4qp55Q0&ab_channel=J.NeilSchulman

OZO – Ondernemen Zonder Overheid
Contactpersoon: Edwin Delsing.

Free Commune Settlements
Belangstelling? Zie de website freecommune.org. Actuele informatie over de Colonistas in Galicië kun je bij de redactie aanvragen.


Bronnen

V for Valentine:

Hieronder vind je de meest recente afleveringen:

De LP beveelt de volgende organisaties aan:


Liberty Library

“Het Libertarische Sociaal Contract”

Het eerste exemplaar van “Het Libertarische Sociaal Contract” werd op 26 Juli 2022 in Zwolle aan erelid Otto Vrijhof overhandigd. Klik hier voor een boekbespreking.

Het boek kun je bestellen via [email protected]. Omvang: 248 blz, full color. De prijs is 0,8mBTC / 80’000 SATS, of 19.99 Euro, incl. verzendkosten. Als je geluk hebt bemachtig je een exemplaar nog vóórdat het wordt verboden!
Te bestellen via stemlp.nl/sociaalcontract. Als je liever met mBTC/Satoshis wilt betalen, schrijf dan een berichtje naar: [email protected], dan sturen we je een betaaladres.
Je vindt dit boek niet in de Koninklijke Bibliotheek. Een exemplaar is gedeponeerd bij de Schweizeriche Nationalbibliothek. 
Mises Webwinkel

Neem eens een kijkje op de Mises Webwinkel, waar je interessante Nederlandse libertarische publicaties vind. 
Klassieke Vrijbrieven

Naar aanleiding van onze melding over een website met gescande klassieke vrijbrieven hebben we tips ontvangen waar je ze allemaal kunt vinden. Enkele libertariërs van het eerste uur hebben in noeste arbeid (bijna) alle papieren exemplaren ingescand, en je kunt ze allemaal vinden, van 1976 tot en met 2000, op de website van Libertarian.nl.

De Vrijbrief is inmiddels geëvolueerd tot Internet-magazine en is op vrijspreker.nl
actief.

Een overzicht van de boeken op Liberty Library vind je hier: https://1drv.ms/x/s!AtNUsrAQYY9E0DPjF2JhVDBVpTdy?e=Q5Psee

Liberty Library
Een overzicht van de boeken op Liberty Library vind je hier: 
https://1drv.ms/x/s!AtNUsrAQYY9E0DPjF2JhVDBVpTdy?e=Q5Psee
Je vindt er nu meer dan 300 titels !

Boekenaanbod
We willen graag meer boeken toevoegen aan de bibliotheek. Wil je daarbij helpen? 
Contacteer Imre Wessels ([email protected]) en hij voegt jouw boeken toe aan de bibliotheek.
Je hoeft vervolgens niets te doen. Zodra iemand jouw boeken wil lenen wordt je in contact gebracht. 

Verwachtingen
Ga voorzichtig om met de boeken zodat anderen er ook van kunnen leren. 
Probeer om een boek binnen een maand uit te lezen zodat er geen lange wachttijden ontstaan. 

Tegelijk is op Vrijspreker een overzicht van Nederlandstalige libertarische boeken gepubliceerd met enkele recensies en samenvattingen.