Racismeregister ‘Denk’

Racismeregister 'Denk'

In september vorig jaar deed het CDA in de persoon van Sybrand Buma in de tweede kamer voorstellen om het verheerlijken van geweld strafbaar te stellen. Hij wilde daarmee onder meer jongeren aanpakken die in de Haagse Schilderswijk de straat op gingen om hun steun te betuigen aan de Islamitische Staat. D66, SP en GroenLinks haastten zich naar de interruptiemicrofoon om dit af te keuren omdat dit “neerkomt op de gedachtepolitie”. Ik moest aan dit voorval denken toen ik het nieuwsbericht las van de kersverse politieke partij ‘Denk’ waarin Kuzu en Öztürk zeggen een racismeregister te willen aanleggen.

Natuurlijk zijn Kuzu en Öztürk terecht bezorgd over racisme. Een racismeregister gaat racisme echter niet terugdringen. Wat het wél oplevert is zelfcensuur: mensen zullen nog steeds racistische gedachtes hebben, maar ze niet meer durven uiten. Kuzu en Öztürk kweken een broeinest van onderdrukte gevoelens. Wanneer is een uitlating eigenlijk racistisch? Dit is in de praktijk niet altijd klip-en-klaar. Meldingen van racisme worden daarom beoordeeld door een onafhankelijk rechter.

Kuzu en Öztürk willen de rechter omzeilen en de politie rechtstreeks laten ‘vinken’. Dit werkt willekeur in de hand. Voorbeeld. Een groep mensen vind Zwarte Piet racistisch. De rechter vindt van niet. Als het aan Kuzu en Öztürk ligt zou iedereen die in die periode verkleed ging als zwarte piet een vinkje hebben gekregen. Sinterklaasliefhebbers: nooit meer een baan bij de overheid voor u. Als het turven van racistische uitingen geen gedachtepolitie is, wat dan wel?

Dan kom ik op het punt van de glijdende schaal. Wie garandeert dat men alleen een register aanlegt voor racisme? Is discriminatie niet even erg? Beledigen? Mensen met complottheorieën? Zo kun je een oneindige lijst met mensen ‘vinken’. En waarom zou men het register eigenlijk alleen gebruiken voor banen bij de overheid? Waarom niet ook in strafzaken? Telefoontaps? Etc. Een dergelijke controlestaat wil niemand.

De Libertarische Partij stelt zich een andere maatschappij voor. Een maatschappij waarin iedereen grenzeloos de vrijheid heeft om te zeggen wat hij denkt of voelt. Zonder register. Zonder dwang.

Ingezonden door Floris van den Berg.

Share Button

Geef een reactie

Werk met ons mee aan een beter Nederland

Evenementen

Kik hier voor de evenementen.