De LP en het milieu – Deel 1

De LP en het milieu - Deel 1

We krijgen vaak de vraag wat onze ideeën zijn over het milieu. Wij zijn een optimistische partij die veel ongerealiseerde mogelijkheden ziet. De klassieke politiek biedt echter klassieke oplossingen. We hebben, onder druk van GroenLinks, kunnen zien dat de overige partijen opschuiven naar “groen rechts”. Dit is deel 1 van een drieluik over onze positie over het milieu. Eerst wordt het huidige probleem benoemd. Morgen onthullen we een praktisch en uitvoerbaar pakket van maatregelen dat veel potentie heeft.

In de Volkskrant hebben we afgelopen week kunnen lezen hoe bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen ongegeneerd om geld vragen. Geld van de belastingbetaler om hun winstgevende ondernemingen nog winstgevender te maken. Zij stellen een reeks maatregelen en “investeringen” voor om groener te worden. Ze zeggen erbij dat ze heel graag willen vergroenen, maar “dat ze hulp nodig hebben”.

Groene vriendjespolitiek

Als je tussen de regels door leest, zie je dat bedrijven vooral op zoek zijn naar subsidies. Zij willen de kosten van de investeringen om private winsten te maken op de belastingbetaler afwentelen. Is het dan een wonder dat mensen in Nederland zo’n hekel hebben aan het kapitalisme, als dit voor kapitalisme doorgaat? Het mag wel duidelijk zijn dat dit op en top ouderwetse handjeklap is.

Natuurlijk worden hun wensen niet zo uitgelegd. Zij stellen dat ze hun “verantwoordelijkheid” willen nemen en dat ze hun steentje willen bijdragen. Helaas blijkt het, zoals altijd het geval is, dat ze daarvoor net niet ver genoeg willen gaan om zelf de rekening van te betalen.

Dat is niet eens zo’n gekke gedachtengang: ze proberen nog erger te voorkomen nu het pluche voor GroenLinks lonkt. Talloze regels en regelingen hebben innovatie bemoeilijkt. In die zin hebben de ondernemers dan weer gelijk. De rol van de overheid in het vergroenen van de economie is om vooral niet in de weg te staan. Efficiënt gebruik van grondstoffen en innovatieve productiemethoden kunnen veel productiviteitsverbeteringen opleveren. Hiermee wordt de prikkel vanzelf in de economie “ingebouwd” om te vergroenen.

Het gros van de maatregelen van de bedelende bestuurders betekent echter een lastenverzwaring voor burgers en andere bedrijven. Deze groot ondernemers willen maar een ding: geld van een ander waar ze geen moeite voor hoeven doen. Het moge duidelijk zijn dat de LP hier een tegenstander van is.

Share Button

Werk met ons mee aan een beter Nederland

Evenementen

Kik hier voor de evenementen.